doktorica iz zenice

Dr. Rizvanović dobitnica prestižne nagrade za istraživačka dostignuća u medicini

Kako je istakla doktorica Rizvanović, nagradu je dobila za studiju “Utjecaj preoperativne primjene ugljikohidratne otopine u odnosu na tradicionalni koncept preoperativnog gladovanja kod pacijenata koji su podvrgnuti kolorektalnoj hirurgiji, kolorektalnog karcionoma, na metabolički i imunološki postoperativni odgovor”

Zeničanka dr. sc. Nermina Rizvanović dobitnica je međunarodnog priznanja za oblast Intenzivne medicine i anestezije na 7. konkursu International Medis Awards for Medical Research 2020, čija je virtuelna ceremonija održana sinoć u Ljubljani.

Stručni međunarodni žiri, koji je predvodio slovenski reumatolog prof. dr. Matija Tomčić, od prispjela 222 znanstvena rada iz devet područja medicine i farmacije, odabrao je 19 radova iz pet zemalja: Srbija, Mađarska, Austrija, Slovenija i Bosna i Hercegovina koji su ušli u finalni izbor, a uvrstio je i studiju ove anesteziologinje iz Kantonalne bolnice Zenica (KBZ).

Kako je istakla doktorica Rizvanović, nagradu je dobila za studiju “Utjecaj preoperativne primjene ugljikohidratne otopine u odnosu na tradicionalni koncept preoperativnog gladovanja kod pacijenata koji su podvrgnuti kolorektalnoj hirurgiji, kolorektalnog karcionoma, na metabolički i imunološki postoperativni odgovor”.

-Naši su rezultati pokazali da preoperativna ugljikohidratna otopina značajno smanjuje postoperativnu inzulinsku rezistenciju, zatim poboljšava inzulinsku senzitivnost, održava bolju postoperativnu glikemiju, značajno smanjuje imunološki odgovor organizma, ali i ubrzava postoperativni povratak funkcije probavnog trakta te skraćuje dužinu hospitalizacije – pojašnjava Rizvanović u izjavi za Fenu.

Osim zahvale kolegama i medicinskim tehničarima sa Odjela anesteziologije i reanimatologije, Odjela opšte i abdominalne hirurgije te Odjela laboratorijske dijagnostike KBZ-a, koji su joj pomogli u provođenju istraživanja i bez kojih ne bi bilo ni ove nagrade, izrazila je zahvalnost i svojoj mentorici Višnji Nesek-Adam s Kliničke bolnice Sveti duh iz Zagreba te prof. dr. Samiru Delibegoviću iz UKC-a Tuzla.

Rizvanović se nada da bi, s obzirom da je Bosna i Hercegovina dominantan tradicionalni koncept predoperativnog gladovanja, rezultati njihovog istraživanja mogli podići nivo svijesti kod zdravstvenih profesionalaca o važnosti kontrole postoperativne inzulinske rezistencije i imunološkog odgovora.

Među finalistima ovogodišnjeg konkursa, bili su i još dvoje bh. ljekara, radiologinja iz Županijske bolnice iz Orašja Martina Džoić Dominiković te doc. dr. sc Igor Hudić iz Kliničkog centra Tuzla.

Oni su bili nominirani iz oblasti Ginekologija, a nagrada je pripala doktoru Hudiću. Prilikom proglašenja najboljih radova, promoviran je i dokumentrani film „Zavjet znanost