Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

historijska gesta

Dragan Bursać: Zašto se do sada nije pojavio srpski Willy Brandt

Povodom ove važne godišnjice na društvenim mrežama se oglasio i banjalučki novinar Dragan Bursać. Njegov status prenosimo u cjelosti

Prošlo je tačno 50 godina od historijske geste kancelara Zapadne Njemačke Willyja Brandta koji je na današnji dan, 7. decembra 1970. godine, kleknuo pred Spomenikom junacima Varšavskog geta i zatražio oprost za zločine počinjene za vrijeme nacističke vlasti.

Brandt je tim činom otvorio i novo poglavlje njemačke budućnosti.

Povodom ove važne godišnjice na društvenim mrežama se oglasio i banjalučki novinar Dragan Bursać. Njegov status prenosimo u cjelosti.

“Prije pola vijeka Villi Brant je trebao donijeti vijenac na spomenik ubijenim u Varšavskom getu. I to bi bilo to. Protokol bi bio ispunjen.

A onda je kancelar istupio par koraka nazad i kleknuo. Ova fotografija je obišla svijet i ušla u istoriju.

‘Nad ponorom njemačke istorije, pod teretom miliona ubijenih, uradio sam to što ljudi inače rade kada jezik zakaže’, napisao je kasnije Brant u svojim sjećanjima.

On je najjednostavnije rečeno bio čovjek koji traži oproštaj za zlo koje je neko počinio u ime njega i njegovog naroda, sa kapacitetom denacifikovanog naroda.

Često me pitaju, gdje je srpski Vili Brant?

Nema ga! Zašto?

Zato što je Brant bio reprezent naroda, njemačkog naroda koji se iskreno pokajao za Holokaust. Koji je tražio oprost zbog zlodjela nacističkog režima. Prema tome, iza Vilija Branta je stajala država i narod. Nije Brant kleknuo (samo) u svoje ime. Nije tražio oproštaj (samo) za Vilija. Njemačka nacija i njene institucije su preklinjale i molile za oprost i svijet i poljski i jevrejski narod.

Sa druge strane u ogromnoj većini slučajeva Srbima zločinci bivaju heroji, pa je ne jedan, nego hiljadu potencijalnih Brantova u nemogućoj misiji. Takav Vili je “domaći izdajnik i strani plaćenik“ Puki otpadnik i glineni golub za nacionaliste, koji bi na njemu bildali svoj nacionalni i svaki drugi mišić. Takav Vili je u srBskim očima bijednik, bez roda i poroda, uštva i ljiga, koja nije zaslužila po zemlji da hoda.

I zar je onda (većinski) dio puka zaslužio svog kancelara istine?

I čije ime da klekne i izvini se? Osim prijetnji i zastrašivanja, taj Brant može vidjeti samo entitet zasnovan na ksenofobiji i izolacionizmu”, napisao je Bursać.

Prije pola vijeka Villi Brant je trebao donijeti vijenac na spomenik ubijenim u Varšavskom getu. I to bi bilo to….

Posted by Dragan Bursać on Ponedjeljak, 7. decembar 2020.