Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dragan Čović o dogovoru Izetbegovića i Dodika

covic dodik

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da se ne slaže sa današnjim dogovorom između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Komentarišući današnji dogovor Dodika i Izetbegovića u vezi sa kreditnim aražmanom Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, kao i mehanizma koordinacije, Čović je rekao da mu je drago da su se našli “predstavnici bošnjačke i srpske stranke”.

Čović je za TV “N1” izjavio da se nema više šta razgovarati kada je riječ o o dogovoru u vezi sa kreditnim aranžmanom MMF-a.

Problem je, kako kaže Čović, kada je riječ o mehanizmu koordinacije.

“Prema onome što sam ja vidio da su usaglasili, to može biti dobar dogovor dvije stranke, ali nikako dogovor koji može proći na Savjetu ministara BiH, jer imam osjećaj da je Izetbegović prihvatio da se u sporazum unesu neki elementi za koje smo se u petak dogovorili da su neprihvatljivi”, naveo je Čović.

Prema njegovim riječima, ni u jednoj varijanti se ne može praviti dogovor, a da se izuzmu kantoni iz načina koordinacije u skladu sa ustavnim ovlaštenjima.

Na današnjem sastanku u Istočnom Sarajevu, koji je organizovao šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, a kojem su prisustovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić postignut je dogovor o mehanizmu koordinaciju i potpisano je Pismo namjere za Međunarodni monetarni fond.