Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"tri segmenta"

Dragan Čović obznanio detalje prijedloga za izmjenu Izbornog zakona: To je dogovor petorke

Fojnica: Premijer Plenković na polaganju kamena temeljca za osnovnu školu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Dragan Čović

Dodao je kako se nada da će do kraja februara izmjene Izbornog zakona BiH biti usvojene u Parlamentarnoj skupštini BiH

Predsjednik HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović izjavio je da je poslao dokument s prijedlogom izmjena Izbornog zakona, koji je izrađen u skladu s rezultatima dogovora predstavnika vladajućih stranaka na sastanku održanom prije četiri dana u Banjaluci.

– To nije prijedlog HDZ-a BiH nego ono o čemu su razgovarali predstavnici pet stranaka. Tu su tri elementa, jedan se element odnosi na izmjene Izbornog zakona koji tiče Centralne izborne komisije, drugi element se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH i treći se odnosi na tehnička pitanja ili transparentnost integritet izbornog procesa. To smo stavili u jednu cjelinu i to je odraz naših razgovora na zadnjem sastanku petorke – izjavio je Čović nakon proširene sjednica Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, s obzirom da nije moguće postići dogovor o izmjenama Ustava, ponuđeno je rješenje koje će onemogućiti da jedan narod bira predstavnika drugog naroda u kolektivnom šefu države, dodao je.

Prema tom prijedlogu, ništa se ne mijenja kada je u pitanju izbor srpskog i bošnjačkog člana, a dodaje se uslovna kategorija za hrvatskog člana Predsjedništva.

– Onaj ko pobjedi na listi Hrvata morat će zadovoljiti uslov da je pobijedio u barem tri kantona koja su tamo definisana, ako nije u tri, onda u dvije, ako nije u dvije onda u jednoj, odnosno ako nije pobijedio ni u jednoj, onda je konačno izabran onaj s najvećim brojem glasova. Taj uslov onemogućava da se s 99 posto nečijih drugih glasova bira hrvatski član Predsjedništva – pojasnio je Čović.

Dodao je da je riječ o sljedećim kantonima: SBK, HNK, ZHK, Kanton 10 i Posavski.

Od ovih pet kantona, kandidat mora pobijediti u najmanje tri kantona, ili manje kako je navedeno u tekstu iznad.

Dodao je kako se nada da će do kraja februara izmjene Izbornog zakona BiH biti usvojene u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i set evropskih zakona kako bi onda Bosna i Hercegovina u martu dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Evropskom unijom.