Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"rješenje o dvije države"

Borrell: Izraelski plan za uništenje Hamasa ne funkcionira, potrebni su mirovni pregovori

Josep Borrell
Foto: Evropski parlament
Josep Borrell

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz i palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki imaju odvojene nastupe na sastanku, koji je također posvećen i ratu u Ukrajini

Izraelski plan da uništi islamističku palestinsku grupu Hamas u Gazi ne funkcionira i Evropska unija mora nastaviti s naporima da stvori “rješenje o dvije države” uprkos protivljenju Izraela, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Izraelski premijer je u nedjelju ponovo potvrdio tvrdu liniju protiv bilo kakve palestinske države jer bi to predstavljalo “egzistencijalnu opasnost” za Izrael. Rekao je da će Izrael nastaviti insistirati na potpunoj sigurnosnoj kontroli nad cijelom teritorijom zapadno od rijeke Jordan, koja bi uključivala Gazu i Zapadnu obalu koju je okupirao Izrael.

Borrell je govorio na mjesečnom skupu ministara vanjskih poslova EU, kojem su ovog puta prisustvovali kolege iz Saudijske Arabije, Egipta i Jordana i generalni sekretar Arapske lige. Razgovori će se uglavnom fokusirati na posljedice Hamasovog napada 7. oktobra na Izrael i izraelsku ofanzivu odmazde u Gazi.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz i palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki imaju odvojene nastupe na sastanku, koji je također posvećen i ratu u Ukrajini.

Aludirajući na izraelski cilj uništenja Hamasa u njegovom razornom tromjesečnom ratu u Pojasu Gaze, Borrell je novinarima rekao:

“Koja su druga rješenja koja imaju na umu. Natjerati sve Palestince da odu? Sve ih ubiti?.. .Način na koji uništavaju Hamas nije način na koji se to može učiniti. Oni zapečate mržnju generacijama.”

Borrell je rekao da želi nastaviti s međunarodnim naporima da se stvori proces koji bi doveo do toga da palestinska država koegzistira uz Izrael. Posljednji razgovori u tom cilju propali su prije deset godina zbog međusobnog nepovjerenja i nepopustljivosti.