Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Dragan Čović poziva kolege da se okrenu budućnosti: Prošlost ne možemo promijeniti

dragan čović
FOTO: Fena

Davno smo na neki način usuglasili iznos budžeta na nivou BiH između sebe, međutim, on nikad nije upućen u proceduru i naravno da to očekujem

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru kako je budžet BiH jako bitan, prevažan, te da će u ovoj sedmici pokušati organizirati sastanak svih stranaka koje zajedno participiraju u vlasti kako bi se vidjelo kako dalje upravljati ovim procesom kako bi se uspostavio normalan rad.

– Ako nismo u stanju uspostaviti normalan režim rada u Vijeću ministara, u Domu naroda, u Zastupničkom domu, onda nam uzalud naše inicijative jer ništa bez toga ne može proći. Davno smo na neki način usuglasili iznos budžeta na nivou BiH između sebe, međutim, on nikad nije upućen u proceduru i naravno da to očekujem. Što prije ga donesemo bit će nam svima malo relaksiranija situacija, jer bojim se da bez budžeta nećemo moći doći do sredstava EU – kazao je Čović nakon proširene sjednice stranačkog Predsjedništva u Mostaru.

Najavio je i kako idućeg ponedjeljka povjerenik Evropske komisije za proširenje Oliver Varhely zajedno s drugim dužnosnicima EU dolazi u Sarajevo gdje će ponovo biti organiziran sastanak lidera.

– Evidentno je da postoji jedna kriza u kontinuitetu, a naše je dalje nastavimo pokušavati i ohrabrivati. Stalno sam govorio da smo mi to vezivno tkivo, govorim uime HNS-a BiH i hrvatske strane, u tim pregovaračkim procesima – kazao je Čović.

Nažalost, temu smo ponovno izvukli i ona nam postaje osnovna

Osvrnuo se i na izjave zvaničnika iz Hrvatske i BiH vezano za “izjednačavanje Srbije i Hrvatske kao agresora u BiH”, kazavši kako to ne bi komentirao, ali da je činjenica da imamo raspravu o tome kakav je bio karakter rata u BiH. Kolege je pozvao da se okrenu budućnosti.

– Mi možemo biti ponosni na sve ono što jeste Domovinski rat i ulogu HVO u Domovinskom ratu i svih institucija hrvatskog naroda jer smo time čuvali naše živote, domove i našu BiH. Nažalost, temu smo ponovno izvukli i ona nam postaje osnovna, umjesto da se bavimo time hoćemo li ubrzano otvoriti pregovore s EU, hoćemo li povući milijardu ili dvije na naše prostore, hoćemo li ući u neke projekte i drugo. Pozivam i kolege da se okrenemo budućnosti. Prošlost ne možemo promijeniti, treba je poštovati te zaživjeti kulturu sjećanja, ali jednako tako i kulturu mira, zajedništva i dogovora – poručio je Čović.

Lider HDZ-a BiH kazao je kako je na proširenoj sjednici Predsjedništva, uz ostalo, bilo govora i o izborima za EU parlament, kao i o lokalnim izborima u BiH.

Najavio je i kako će 3. juna biti godišnjica mostarskog Gradskog  odbora HDZ-a BiH te da će tim povodom biti upriličeno jedno značajnije okupljanje na koje je pozvan i hrvatskih premijer Andrej Plenković i mnogi gosti iz Republike Hrvatske.