Dragan Vikić i drugi se izjasnili da nisu krivi

BiH

vikic pusina sud (2)

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište za izjašnjenje o krivici bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a BiH Dragana Vikića i bivšeg ministra unutrašnjih poslova BiH Jusufa Pušine, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića (ranije se zvao Senaid Čavčić) za ratne zločine u Velikom parku u Sarajevu, a koji su se izjasnili da nisu krivi.

Sud Bosne i Hercegovine je 13. januara 2017. potvrdio optužnicu koja Dragana Vikića, Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti za ratni zločin nad osam pripadnika bivše JNA 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu.

Optužnica tereti optužene da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH tokom aprila 1992. godine između pripadnika oružanih snaga Armije BiH i jedinica teritorijalne obrane i rezervnog sastava JNA stavljenih pod jedinstveno zapovjedništvo Vojske RS, stacioniranih u kasarni u Lukavici, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika VRS-a.

Nadalje, Dragan Vikić se tereti da je u svojstvu komandanta Odreda milicije, Specijalne jedinice MUP-a RBiH i komandanta jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH i Jusuf Pušina, u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH, kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo ubistva ratnih zarobljenika propustili da spriječe učinjenje krivičnog djela, odnosno da preduzmu nužne i razumne mjere da učinioci krivičnog djela budu kažnjeni.

Suđenje u ovom predmetu bit će zakazano u zakonski predviđenom roku.