Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podaci iz centralne baze

Drastično opao kriminal u BiH ili pravosuđe zaostaje u svom radu?

Sarajevo: Osiguranje na ulicama tijekom početka suđenja osumnjičenima za ubojstvo policajaca
07.02.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Kantonalnom sudu Sarajevo pocelo je sudjnje trojici osumnjicenih za ubistvo sarajevskih policajaca, a pred zgradom suda je prisutno jako policijsko obezbjeđenje. Photo: Armin Durgut/PIXSELL Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U 2020. i 2021. sudovi su izrekli 430 odnosno 466 presuda, a u 2022. tek 326. Nijedna presuda za trgovinu ljudima, što se neće svidjeti State Departmentu

Ministarstvo pravde BiH sačinilo je nacrt izvještaja iz centralne baze podataka o počinjenim teškim krivičnim djelima u našoj državi u 2022. godini. Fokus.ba analizirao je nacrt ovog izvještaja koji je upućen u proceduru na usvajanje. Vidljivo je da je u 2022. godini bilo znatno manje presuda za određene vrste teških krivičnih djela nego u godinama 2021. i 2020.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Naime, prema evidenciji Ministarstva pravde BiH, u 2020. godini bilo je ukupno 430 presuda za teška krivična djela. Godinu kasnije ih je zabilježeno 466, a u 2022. godini tek 326.

Od ovog broja, za krivično djelo „pranje novca“ bilo je 11 presuda, za djela „navođenje na prostituciju“ dostavljena je jedna presuda, te za krivično djelo „upoznavanje djeteta sa pornografijom“ dostavljene su dvije presude. Za krivično djelo „izrada, nabavka, posjed, prodaja i davanje na upotrebu sredstava za krivotvorenje“ dostavljeno je šest presuda, a najveći broj presuda, kao i svake godine, bilo je za krivična djela „neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ i „omogućavanje uživanja opojnih droga“ odnosno 299 presuda.

Pad u broju presuda posebno je izražen kod krivičnog djela „pranje novca“. Ukupno je za tri godine za ovo djelo izrečeno 146 presuda. U 2020. godini dostavljeno je 100 presuda što je 68 posto, u 2021. godine dostavljeno je 35 presuda što je 24 posto, a u 2022. godine dostavljeno je tek 11 presuda što je tek 8 posto od ukupnog broja presuda u ove tri godine.

Pravosuđe se, kada je riječ o 2022. godini, ne može pohvaliti ni za procesuiranje krivičnog djela „trgovine ljudima“ budući da prema raspoloživim podacima, u 2022. godini nije bilo nijedne presude za ovo krivično djelo, dok je u 2021. godini zabilježena jedna presuda.

Procesuiranje ove vrste krivičnih djela posebno je važno zbog činjenice što se BiH godinama nalazi u vrlo nepovoljnom položaju kada je riječ o ranglisti koju vodi State Department, koji je iz godine u godine konstatuje da BiH ne ispunjava ni minimum stanadarda. Tek je u prošlogodišnjem izvještaju State Departmenta konstatovano da smo se donekle poboljšali.

U više navrata je BiH, kada je riječ o ovom pitanju, pristizala poruka kako, ukoliko ne dođe do poboljšanja, našoj državi prijeti ukidanje institucionalne pomoći iz SAD-a.

Kada je riječ o krivičnom djelu „ krijumčarenje ljudi“ u posljednje tri godine dostavljeno je ukupno 19 presuda, od čega je u 2020.godini bilo 8 presuda, u 2021.godini 9 presuda, a u 2022.godini tek 2 presude.