Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drljača: Okončana procedura donošenja Zakona o radu FBiH

vesko-drljaca

Po usvajanju Zakona o radu Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača je novinarima rekao da je okončana procedura donošenja tog akta i da će stupiti na snagu danom objave u Službenim novinama.

-Usaglašen je tekst Općeg kolektivnog ugovora i on će biti objavljen u istom tekstu. Bit će objavljen nakon završetka proceduralnih okolnosti vezanih za zakon o osnovama socijalne zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom. Morat će se usvojiti prvo ovaj zakon – kazao je ministar Drljača.

Zakon o radu usvojen je u istom tekstu kao što je to već jednom učinio Dom naroda 30. jula prošle godine, a dan kasnije i Predstavnički dom, što je po ministrovim riječima bitno jer su u međuvremenu doneseni brojni podzakonski akti i zaključeni mnogi ugovori.

-Jednostavno, da nije usvojen u istom obliku, mogle bi nastupiti mnoge posljedice i štete – istakao je resorni ministar.

Kaže da je Vlada otvorena za suradnju za eventualne izmjene i dopune Zakona, kao i da među amandmanima koje je danas predlagao delegat Aner Žuljević ima dobrih ideja.

Po današnjem odobravanju Zakona o radu, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović je izjavio da je u međuvremenu, kroz dijalog poslodavaca i Sindikata te uz kasnije uključivanje Vlade, došlo do potpisivanja Općeg kolektivnog ugovora koji još nije objavljen.

-Sada ćemo, vjerovatno, morati pristupiti potpisivanju novog općeg kolektivnog ugovora, koji će imati isti sadržaj, ali s drugim datumom i preambulom o pozivanju na Zakon o radu i novi datum njegovog objavljivanja. Drugo, već radimo na usklađivanju granskih kolektivnih ugovora – kazao je Bajramović.

Zakon o radu Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je danas u Domu naroda po drugi put jer je nakon usvajanja 30. jula prošle godine, Ustavni sud FBiH naložio 17. februara 2016. da on bude vraćen u proceduru, “u fazu predlaganja“, jer julska sjednica nije održana u skladu s Poslovnikom Doma a time ni s Ustavom FBiH.

Do ovog očitovanja Ustavnog suda je došlo jer mu se ubrzo nakon julske sjednice obratila grupa od 17 delegata navodeći da u julu nisu dobili dovoljno vremena za predlaganje amandmana na tekst zakona.

Slijedom ovogodišnje februarske sudske odluke, Zakon je danas, u formi prijedloga, ponovno stavljen na dnevni red Doma naroda. Ostavljen je i prostor za amandmane kojih je delegat Aner Žuljević podnio 24, ali nisu dobili većinsku podršku ostalih članova Doma.

Delegat Slaviša Šućur, jedan od onih koji su nakon julske sjednice tražili očitovanje Ustavnog suda, na početku današnje sjednice je predlagao da se zakon povuče iz najavljenog dnevnog reda jer je, po njegovim riječima, ponovno prekršen Poslovnik između ostalog zbog toga što Vlada nije dostavila očitovanje o prijedlozima i sugestijama iz javne rasprave održane dok je Zakon bio u nacrtu.

Šućurov prijedlog nije dobio većinsku podršku ostalih članova Doma, kao ni drugi njegov prijedlog da se formira radno tijelo koje bi predložilo izmjene Poslovnika slijedom više dosadašnjih odluka Ustavnog suda.

Sjednica Doma naroda je završena, a narednu je predsjedavajuća Lidija Bradara najavila za 14. april.