Policija izbacila roditelje sa bolesnom djecom iz Doma zdravlja

5511d241-ae58-469f-9636-2fc1b0094cfb-8748921-718×446

Prava drama odigrala se prije tri noći u Domu zdravlja Saraj-Polje. Osoblje bolnice, uz pomoć policije, izbacilo je roditelje sa bolesnom djecom iz zgrade. Kazali su da je doktor ispunio normu za taj dan, te da je njegovo radno vrijeme gotovo, piše N1.

Asima Omanovića su i ranije izbacivali iz bolnice. Prije 10 godina dijete mu je doživjelo fraz zbog visoke temperature. Tu noć ga niko nije htio primiti. Sada je tražio napismeno da to niko neće da učini.

“Iz tog razloga, ja sam tražio podatke da mogu tražiti krivca, jer za incident prije 10 godina ja nemam krivca. Imam i nalaze, magnetnu, sve…”, otkriva Omanović.

Asmir Kadrić je doveo dijete s 39 teperaturom i ospicama. Nije odregovao kad su mu rekli da napuste bolnicu. Šok mu je bio kada se u čekaonici pojavilo pet policajaca.

“Nisam mogao da vjerujem. Tada je izašao i doktor jer je on ispunio normu od 70 pacijenata i napomenuo da dok on primi tri pacijenta njegova kolegica u sobi primi jednog”, kazao je Kadrić.

Nakon izbacivanja, sve su riješili u Hitnoj za pet minuta. Tek kasnije se oglasio Dom zdravlja. Roditelji su razgovarali sa direktoricom. Izvinila se u ime Doma zdravlja i rekla da trenutno ne mogu zbrinuti 12.000 djece koju bi dijelom trebao zbrinuti Kumrovec.

Zašto su roditelji izbačeni sa bolesnom djecom niko iz ovog Doma zdravlja nam nije htio odgovoriti. Rečeno nam je da su zaprimili pisanu žalbu roditelja i da je razmatraju. Roditeljima je na sastanku rečeno kako Dom zdravlja nema dovoljno kapaciteta, te da je trenutno pod ovim krovom i Kumrovec i Saraj-Polje, a rade sa istim mogućnostima.

Roditeljima je rečeno da je Dom zdravlja ranije tražio od Ministarstvo zdravlja KS još ljekara, ali nikada nisu dobili dozvolu za nova zapošljavanja. Požalili su se i da nerijetko u čekaonicama ne postoji organizacija rada. Zbog čega se ovakve situacije i dešavaju.

“Moraš imati neku evidenciju koliko ljudi primaš”, smatra Asim Omanović.

Roditelji vjeruju da ni ljekarima nije lako, ali kažu da ovo nije način. Nadaju se da će ovo što se dogodilo njima otvoriti pandorinu kutiju problema u zdravstvu i da će ih neko, konačno početi rješavati.