Opća bolnica u Sarajevu

Drljević: Nećemo prihvatiti respiratore bez provedene zakonske procedure

ednan drljevic AA (1)

Neprimjereno su postupili iz FUCZ-e, jer oni su obavijestili našu servisnu službu da će dovesti ta dva respiratora i ostaviti ih u magacin. Onda smo mi hitno nazvali i rekli smo da ne mogu nešto dovesti i istresti pred vrata, nego se mora postupati po zakonu , kaže doktor Drljević za Fokus

Federalna uprava Civilne zaštite neće u svim bolnicama u FBiH uspjeti podijeliti respiratore ACM812A, koje je FUCZ za 10,5 miliona KM budžetskog novca, uvezao u aprilu putem firme „Srebrena malina“ onako kako su željeli u Upravi. Naime, nakon što su isporučili određen broj respiratora kliničkim centrima u Tuzli i Sarajevu i gdje su instalaciju ovih aparata menadžmenti tih ustanova, naročito KCUS-a dočekali gotovo s “ovacijama” u drugim bolnicama su veoma oprezni kada je u pitanju prijem respiratora ACM812A.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Tako prim. dr. Ednan Drljević, voditelj Infektivnog odjela za liječenje lakše i srednje teških covid pacijenata u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, za Fokus kaže da je Federalna uprava Civilne zaštite nedavno pokušala dovesti dva respiratora u ovu zdravstvenu ustanovu, a da o tome nisu obavijestili niti menadžment Opće bolnice, a niti nadležnu komisiju za prijem medicinskih aparata.

– Neprimjereno su postupili iz FUCZ-e, jer oni su obavijestili našu servisnu službu da će dovesti ta dva respiratora i ostaviti ih u magacin. Onda smo mi hitno nazvali i rekli smo da nećemo prihvatiti respiratore bez provedene zakonske procedure. A, ta procedura podrazumijeva da naša komisija za prijem u kojoj sam i ja i intenzivisti i stručnjaci koji se u to razumiju provedu neophodne procedure prijema, a onda bi naša komisija dostavila svoj izvještaj menadžmentu i tek tada bismo odlučili da li nam ti respiratori trebaju. Ukoliko bi bili u redu i potrebne kvalitete uz obezbijeđen servis mi bismo ih prihvatili. Međutim, ovako kako su mislili da mogu nešto dovesti i istresti pred vrata, ne može . Mi samo tražimo da se ispoštuje zakonska procedura, pa ukoliko se pokaže da su u redu mi bismo ih prihvatili – pojašnjava doktor Drljević, dodajući da nakon njihovog ispostavljenog zahtjeva iz FUCZ-a se nisu javljali.

Doktor Drljević kaže i da u Općoj bolnici stoje dva respiratora ACM812 A koje su dobili iz donacije Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali da oni nisu u upotrebi.

-Mi smo ista dva dobili iz UAE i ne pašu nam utičnice, ali nismo ih mogli vratiti jer je riječ o donaciji, mi smo se zahvalili, ali ti respiratori stoje i ne znamo šta ćemo s njima –kaže doktor Drljević.

Podsjećamo, ranije su iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar najavili da ne žele respiratore koje dijeli FUCZ, uz pojašnjenje da po procjeni njihovih stručnjaka takvi uređaji ne mogu biti od pomoći pacijentima, te da kako su naveli „postoji opravdana sumnja da mogu ugroziti njihovo zdravlje“, kao i da su svi anesteziolozi iz SKB Mostar potpisali izjavu kako ne žele rukovati takvim uređajima „jer nisu za adekvatnu kliničku upotrebu“.

I u Kantonalnoj bolnici „Dr Irfan Ljubijankić“ u Bihaću stava su da nakon što FUCZ nije odgovorio na njihov zahtjev za dostavu dokumentacije na osnovu koje bi anesteziolozi dali svoje mišljenje o tim aparatima, da ih FUCZ „daju onima kojima su potrebniji”.