Drmać: Zaboljele su me mahalske priče, Kurić me nikada nije primio na razgovor

BiH

mario drmac
Foto: D. Begović

Postavljam pitanje ministru kulture i obrazovanja Kantona Sarajevo Mirvadu Kuriću – zašto ja nisam sposoban ili nisam podoban za mjesto direktora Pozorišta mladih? Nisam ni u jednoj stranci niti planiram biti. Glasam za rad, umjetnost te revoluciju kulture – kazao je na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije bivši v.d. direktora Pozorišta mladih Sarajevo Mario Drmać.

Konferencija za medije organizirana povodom situacije u vezi s imenovanjem v.d. direktora ove pozorišne kuće te nerazumijevanja na relaciji direktor – ministar, okupila je pored brojnih medija i mnoge uposlenike Pozorišta mladih, a nenajavljeno joj je prisustvovao i ministar Kurić. U konačnici se razvila u iznošenje različitih stavova, ali i međusobne optužbe. Sve je uzrokovano informacijom da ministar ne želi potvrditi produžetak ugovora Drmaću na ovoj poziciji.

Navodeći kao argumente rezultate šestomjesečnog rada, koliko je Drmaću trajao ugovor na mjestu v.d. direktora prije prestanka njegovog važenja prije nekoliko dana, on je kazao da je riječ o velikim i vidljivim tragovima postignutim timskim radom.

IMG_1958

Ustvrdio je da je Pozorište mladih u tom periodu uspjelo donijeti dvije premijerne izvedbe – predstavu “Patkica Vlatkica” te “Novogodišnja priča”, dok su obnovljene i “Vremenski tunel” te “Abeceda”. Navodi da je od Nove godine do danas kroz ovu pozorišnu kuću prošlo 6.000 ljudi, a prihod od prodatih karata iznosio 40.000 KM u zadnjem kvartalu godine.

VEZANI TEKST Vlada KS imenovala novo rukovodstvo Pozorišta mladih

Drmać ističe da od svih sarajevskih pozorišta ovo dobija najmanje budžetskih sredstava – 23.000 KM, od čega se namiruju i troškovi rada Upravnog i Nadzornog odbora.

– Prije mog dolaska ovdje, godinu dana u Pozorištu mladih nije bilo premijere. Odlučio sam radikalno prekinuti s kuknjavom, jer sam se bavio isključivo boljitkom svih u ovoj kući i kulturom uopšte. Počeli smo s projektom utopljavanja zgrade, što je podržao UNDP, ušli smo u koprodukciju mjuzikla “Eni” te velikog lutkarskog spektakla “Maša i medvjed” – kazao je.

Podršku Drmaću za ostanak na poziciji direktora potom su, iznošenjem vlastitih argumenata i ocjena, dali jedan od članova Upravnog odbora koji su sinoć podnijeli ostavku zbog novonastale situacije Semir Dizdarević, dramaturg Segor Hadžović, te glumice Elma Ahmetović i Alisa Čajić.

IMG_1962

Svi su ocijenili da je rad Drmaća u proteklih šest mjeseci rezultirao potpunim oživljavanjem pozorišta, mnogo češćim izvedbama što je i osnovna misija pozorišta, uređenijim prostorom, te generalno većim angažmanom svih uposlenih. Većinski stav, 37 od 40 uposlenika, jeste želja da Drmaću bude produžen ugovor zbog njegove kompetentnosti, radišnosti i požrtvovanosti za Pozorište mladih.

VEZANI TEKST Kurić o Drmaću i Pozorištu mladih, zaručnici i kolegijalnosti

Vlastito viđenje cijele situacije iznio je i ministar Mirvad Kurić, potvrđujući da nije želio dati odobrenje da sada bivši Upravni odbor ovog pozorišta produži mandat Drmaću. Kao razlog navodi nekompetentnost njegovih članova koji nemaju dodira s pozorištem i kulturom, ističući da se među njima nalazio i automehaničar te menadžer kafića, kao i da su članovi jedne stranke.

Kurić je ustvrdio da je Vlada KS-a na današnjoj sjednici imenovala novi Upravni odbor, čiji su članovi reditelji Lejla Panjeta i Miralem Ovčina te glumac Slaven Vidak kao predsjednik.

IMG_1963

– Oni nisu članovi nijedne političke stranke, a tako ćemo se nastojati ponašati i kada je riječ o svim pozorištima. Također, dva puta sam od Drmaća dobio zahtjev da ostavim bez posla jednu uposlenicu pozorišta, što sam odbijao. Želio sam da nađemo neko rješenje kroz preraspodjelu posla, ali nije želio i to je prelilo čašu – kazao je Kurić.

Naglasio je da v.d. direktora ove kuće može biti samo iz Pozorišta mladih, te da ne može doći niko sa strane. Najavio je da je sada na novom Upravnom odboru imenovanje novog v.d. direktora, koje treba potvrditi Ministarstvo kulture i sporta KS-a.