BiH

važno obavještenje

Druga Bh. povorka ponosa: Upute učesnicima i građanima, objavljeni svi detalji organizacije

12/08/2021

Ovakvu odluku Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je donijelo na osnovu Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo i Zakona o javnom okupljanju Kantona Sarajevo

Zbog održavanja druge Bh. povorke ponosa, u subotu, 14. augusta, u periodu od 07:00 do 14:00 sati nastupit će privremena obustava saobraćaja.

U tom periodu će biti zatvorene ulice:

– Alipašina ulica Hamze Hume, od spoja sa krakom ulice Bolnička do raskrsnice ulice Hiseta – Obala Kulina-bana.

– Koševo, od spoja sa raskrsnicom saobraćajnica Patrioteske lige-Bočnička do spoja sa saobraćajnicom Maršala Tita.

– Gabelina, Alekse Šantića. Hadži Idrizova, Mehmed-beg Kapetanovića-Ljubušaka od spoja sa saobraćajnicom Koševo do spoja sa saobraćajnicom Josipa Vancaša.

– Sutejska, od spoja saobraćajnicom Koševo do spoja sa saobraćajnicom Alipašina.

– Kemal begova Danijela Ozme, od spoja sa saobraćajnicom Koševo do spoja sa saobraćajnicom Hasana Kikića.

– Džidžikovac, od spoja sa saobraćajnicom Tina Uljevića do spoja sa saobraćajnicom Koševo.

– Maršala Tita, od spoja sa saobraćajnicom Radićeva do spoja sa saobraćajnicom Fra Anđele Zvizdovića.

– Branislava Đurđeva, Musala, Reisa Džemaludina Čauševića, od spoja sa saobraćajnicom Titova do spoja sa sobraćajnicom Mis Irbina.

– Vrazova, Đoke Mazalića, Turhanija, od spoja sa saobraćajnicom Maršala Tita do spoja sa saobraćajnicom Vladimira Valtera Perića.

– Hamida Dizdara, od spoja sa saobraćajnicom Hiseta do spoja sa saobraćajnicom Vladima Valtera Perića.

– Valtera Perića, od raskrsnice Skenderija do spoja sa saobraćajnicom Maršala Tita.

– Hiseta, od spoja sa saobraćajnicom Vrbanja do spoja sa saobraćajnicom Kotromanića.

– Vrbanja, Fra Andžela Zvizdovića, od spoja sa saobraćajnicom Kotromanića do spoja sa saobraćajnicom Kranjčevićeva.

– Servisna saobraćajnica za ulazak u garažu Sarajevo City Centar, od spoja sa saobraćajnicom Vrbanja do ulaska u garažu SCC.

– Dr Safeta Mujića, od spoja sa saobraćajnicom Kotromanića do spoja sa saobraćajnicom Hiseta.

– Mustaj Bega Fadil Pašića, Koste Hermana, od spoja sa saobraćajnicom Vilsonovo šetalište do spoja sa saobraćajnicom Franje Račkog.

– Franje Račkog, kompletnom dužinom saobraćajnice.

– Parking plato ispred Muzeja BIH.

– Zmaja od Bosne (smjer: Skenderija-Pofalići), od spoja sa saobraćajnicom Fra Anđele Zvizdović do spoja sa saobraćajnicom i transferzale.

– Kranjčevićeva, od spoja sa saobraćajnicom Alipašina do spoja sa saobraćajnicom Odobašina.

– Magribija, od objekta džamije „Magribija“ do spoja sa saobraćajnicom Maršala Tita.

– Dolina Kralja Tvrtka, od spoja sa saobraćajnicom Augusta Brauna do spoja sa saobraćajnicom Maršala Tita.

– Herceg Stjepana, od spoja sa saobraćajnicom Augusta Brauna do spoja sa trgom Kralja Paržika.

– Franca Lehera, od spoja sa saobraćajnicom Zmaja od Bosne do spoja sa servisnom saobraćajnicom koja vodi prema parkingu Hotel Holiday.

– Servisna saobraćajnica parkinga hotela Holiday, od parkinga hotela Holiday do spoja sa saobraćajnicom Zmaja od Bosne.

Alternativni pravci odvijanja saobraćaja bit će:

– Pravac Baščaršija – Ilidža: Katedrala – Petrakijina – Mehmed Paše Sokolovića – Čekaluša – Bolnička – Stjepana Tomića – Tunel „Ciglane“ – Halida Kajtaza – I Transferzala – Zmaja od Bosne,

– Pravac Ilidža – Baščaršija: Zmaja od Bosne – Hamdije Čemerlića – Zagrebačka – Terazija – Hamdije Kreševljakovića – Čobanija – Obala Kulina Bana.

Ovakvu odluku Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je donijelo na osnovu Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo i Zakona o javnom okupljanju Kantona Sarajevo.

Također, predstavnici medija neće moći da uđu bez akreditacije na Bh. povorku ponosa, osim na glavni ulaz u vrijeme kada će ulaziti učesnici_e, ali bez opreme. Akreditovani medijski radnici_e su dobili potrebne informacije o preuzimanju akreditacija i načinu ulaska na Bh. povorku ponosa.

DETALJI ULAZA, MJESTA OKUPLJANJA I RUTE KRETANJA

SUBOTA, 14.8.2021. druga Bh. povorka ponosa, od 10 do 13:30h

RUTA KRETANJA: Ulica Koševo – Titova ulica – Trg BiH

DOLAZAK NA POVORKU: Budući da će biti zatvorene mnoge ulice od 7 ujutro do 14 časova, na ulaz u povorku ćete moći doći preko Koševskog brda, kroz tunel iz pravca Željezničke stanice, iz pravca Vogošća, te iz ulica Patriotske lige i Bolnička. Imajte u vidu da ćete se puno sporije kretati nego inače te uračunajte to vrijeme u svoj dolazak.

ULAZ: Ulaz na povorku je jedan i bit će na početku ulice Koševo, na raskrižju ulice Bolnička i Patriotske lige. Ulaz je otvoren od 10 do 12h. Ulaz će biti zatvoren u 12h i nakon toga više niko neće moći ući. Molimo vas da imate razumijevanja i ukoliko ne budete mogli ući jer će možda biti kasno znajte da ste vi naš ponos.

OKUPLJANJE: Kada prođete ulaz, okupljanje je u parku kod Druge gimnazije, volonteri_ke i redari_ke će vas uputiti u park. U parku će biti druženje uz muziku. Tu ćete moći uzeti transparente, zastave i ostali promotivni materijal. Biće vruće, poneste kremu za zaštitu od sunca, kačket ili kišobran.

RUTA: U 12h krećemo iz ulice Koševo, krećemo se ulicom Koševo do raskrsnice sa Titovom ulicom, pa desno pored Predsjedništva BiH do Parlamentarne skupštine BiH (trg BiH).

TRG BiH: Kada dođemo na Trg BiH, kao i prve godine, bit će održana dva govora članova_ica OO-a Bh. povorke ponosa, te će biti kratki muzički program.

KRAJ POVORKE: Nakon muzičkog programa je i kraj ovogodišnje Bh. povorke ponosa, te vas molimo da se uz usmjeravanje redara_ki uputite ka vašim sigurnim lokacijama.

Zbog prevencije nasilja i vaše sigurnosti, prilikom dolaska na povorku, kao i odlaska sa povorke, molimo vas da ne nosite nikakva LGBTIQ obilježja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.