Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tajno glasanje

Drugi krug izbora za gradonačelnika Mostara

gradsko vijece-mostar (1)

U slučaju da u trećem krugu kandidati imaju isti broj glasova, statut nalaže da gradonačelnik postaje onaj mlađi

Pred vijećnicima Gradskog vijeća Grada Mostara je drugi krug izbora za gradonačelnika u koji su prošli HDZ-ov kandidat Mario Kordić i kandidat Koalicije za Mostar Zlatko Guzin. Naknadna kandidatura SDP-ovog Armana Zalihića dovela je do nesuglasica u BH bloku, iz kog dolazi i Irma Baralija. Hoće li SDP, Naša stranka i Prva mostarska partija podržati Guzina, i da li HDZ može računati na podršku HRS-a, vijećnici još ne otkrivaju pozivajući se na tajno glasanje, piše BHRT.

Nakon prekida sjednice Gradskog vijeća u Mostaru, stvari su mnogo jasnije, u prvom krugu glasanja najviše su glasova imali kandidati HDZ-a BiH i Koalicije za Mostar, čime su ušli u drugi krug, dok se u opozicijskom BH Bloku dogodio raskol koji bi mogao značiti početak kraja saradnje SDP-a, Naše stranke i Prve mostarske stranke u ovom gradu.

Nakon ponavljanja prvog kruga glasanja za gradonačelnika, Prva mostarska partija nominirala je Armana Zalihića za četvrtog kandidata. Vođeni matematikom kojom bi uz potporu vijećnika BH Bloka i Koalicije za Mostar u konačnici sa 18 glasova mogli pobijediti HDZ-ovog Marija Kordića, tražili su pet dana za dodatne konzultacije što im nije omogućeno. Na kraju je izostankom očekivane podrške Naše stranke Zalihić zajedno sa četiri vijećnika koji su ga podržavali napustio sjednicu i ostao bez glasova.

“Očekujem da se završi sve što je iscenirano od SDA i HDZ, SDA je jasno da čim uguraju Guzina u drugi krug da je Kordić gradonačelnik jer se na javnom glasovanju vidjelo da ima dovoljno glasova za gradonačelnika Mostara i to je i razlog zašto nije prekinuta sjednica i dopuštene konzultacije. Prije prvog kruga da se pokuša skupiti većina nego je prekinuta sjednica kad su u drugom krugu bili Guzin i Koridć jer to garantira pobjedu Kordiću i Salemu Mariću mjesto predsjednika gradskog vijeca”, istakao je iz SDP-a Arman Zalihić.

Koalicija za Mostar pozvala je BH blok na nove pregovore u kojima nude programsku koaliciju u zamjenu za podršku Zlatku Guzinu za mjesto gradonačelnika.

SDP za ulazak u pregovore, između ostalog, traži da 4 vijećnika koalicije zbog izbornih krađa vrate mandate, odluku o zatvaranju Uborka, reviziju gradskih financija od 2012. te promjenu statuta grada. Podršku Guzinu je dao i Šefik Džaferović.

“Postoji jedna grupacija probosanskih stranaka koja ima 18 vijećnika, to je većina u gradskom vijeću Mostara, u okviru toga postoji kandidat koji je najlegitimiraniji od svih kandidata unutar te grupacije i ja pozivam taj blok da se ujedine i da podrže najlegitimiranijeg kandidata”, rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Čak i uz podršku SDP-a i Prve mostarske partije, upitno je hoće li Guzina podržati dvije vijećnice iz Naše stranke. U tom slučaju Guzin bi imao 16 ruku, Kordić 14 i sve bi ovisilo o glasovima tri vijećnika HRS-a.

“Nije upitno da će prva mostarska partija glasati za Guzina, moguće da će i SDP, ostaje upitno hoće li gđa Baralija i centralna osoba je gđa Ćavar iz naše stranke koja je ranije davala izjave da neće podržati takvu varijantu ali ovog puta je glasanje tajno pa mogu samo da izrazim nadu da će ona ostati dosljedna svojim obećanjima”, istakao je politički analitičar Milan Sitarski.

“To bi onda moralo značiti da mi, BH blok idemo u koaliciju sa SDA, ja nisam pristalica tog načina koaliranja, jednostavno ne bih podigla ruku”, rekla je Boška Ćavar.

U slučaju da u trećem krugu kandidati imaju isti broj glasova, statut nalaže da gradonačelnik postaje onaj mlađi, u ovom slučaju HDZ-ov Mario Kordić.