Obrazovanje

Drugo polugodište u Goraždu počet će štrajkom ako Vlada BPK ne usvoje instrukcije

gorazde

Na sastanku su analizirani rezultati rada u ovom te planovi rada u drugom polugodištu što je donekle ostalo u sjeni najave mogućeg generalnog štrajka uposlenih u obrazovanju 21. januara

Ukoliko Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) do Nove godine ne usvoji Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima, drugo polugodište u školama na području ovog kantona mogao bi označiti generalni štrajk u obrazovanju. Istaknuto je to na današnjem sastanku predstavnika ministarstva, Pedagoškog zavoda, direktora osnovnih i srednjih škola te predstavnika sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, javlja Fena.

Na sastanku su analizirani rezultati rada u ovom te planovi rada u drugom polugodištu što je donekle ostalo u sjeni najave mogućeg generalnog štrajka uposlenih u obrazovanju 21. januara. Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja BPK Eldin Isanović i zamjenica predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja BPK Senada Tabaković istakli su da su članovi oba sindikata jedinstveni u odluci o stupanju u generalni štrajk.

„Ukoliko na narednoj sjednici Vlade ne budu usvojene instrukcije i data saglasnost za njenu primjenu, ne preostaje nam ništa drugo nego stupanje u generalni štrajk početkom drugog polugodišta, 21. januara, odlučilo je naše članstvo. Ja sam ipak optimista da će Vlada ispuniti tu obavezu jer do sada su imali razumijevanja“ – kazao je Isanović.

„Socijalni smo partneri i imamo saradnju s Vladom. Instrukcije su završene i trebaju se potpisati, a ukoliko se to ne desi, mi ćemo zajedno s kolegama iz srednjeg obrazovanja stupiti u generalni štrajk. To su naši zajednički problemi. Nadam se da do toga neće doći“ – istakla je Tabaković.

Resorni ministar Damir Žuga potvrdio je da su Instrukcije o platnim razredima usaglašene sa sindikatima te da je ona na nivou jedne godine „teška“ između 360.000 i 370.000 KM za sve uposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju. Istakao je da je riječ o usklađivanju i oduzetom pravu iz 2008. godine određenom broju uposlenika.

„Oni su na tome dugo insistirali i ministarstvo je, nakon dva kolektivna ugovora, to uspjelo dogovoriti sa sindikatom. To je neminovno, jer uposlenici u obrazovanju kaskaju za drugim budžetskim korisnicima. Već smo, s treće pozicije koju smo imali u Federaciji BiH, došli na petu ili šestu poziciju i sigurno je da je ova instrukcija neki minimum minimuma koji se mora donijeti, i ja ću insistirati da se to desi na prvoj narednoj sjednici Vlade, kako bi ih potpisali i objavili u službenim novinama – kazao je ministar Žuga.

Na pitanje, šta ukoliko se to ne desi i dođe do generalnog štrajka uposlenih u obrazovanju, Žuga je izrazio nadu da se to ipak neće desiti.

„Predstavnici sindikata su mi usmeno kazali da pripremaju generalni štrajk za 21. januar, kada starta drugo polugodište. To je period koji nama ne odgovara iz više razloga, kao što su prelazni period u radu Vlade i moguća odluka o privremenom finansiranju. Međutim, vjerujem da će se postići kompromis i da ćemo se voditi interesima, prije svega, djece, kako bi riješili ovaj problem i vjerujem da neće biti generalnog štrajka – kazao je ministar obrazovanja BPK Goražde.