Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Društvenim mrežama kruže imena navodnih zlostavljača dječaka Mahira

dobrinja-samoubistvo111

Nakon što su otkriveni stravični detalji o zlostavljanju dječaka Mahira Rakovca koji je nakon svega izvršio samoubistvo, pokrenuto je nekoliko javnih inicijativa za rješavanje problema međuvršnjačkog nasilja, izmjene postojećih zakona koji definiraju postupanje sa maloljetnicima u krivičnom postupku, i predloženo niz mjera, ali je dio internet javnosti odlučio ‘uzeti pravdu u svoje ruke’, za sada virtuelno, piše Slobodna Bosna.

Neka građani Sarajeva ne kažnjavaju zlostavljače, ostavite to nadležnim organima

Društvenim mrežama počeo je da kruži spisak od šestero djece za koja oni koji ga dijele tvrde da se radi o imenima djevojčica i dječaka koji su navodno učestvovali u Mahirovom zlostavljanju. Uz spisak idu komentari o tome kako spomenute treba ubiti, objesiti i predlaže se niz ‘odgojnih mjera’, a djeci prijete i na njihovim FB profilima.

Međuvršnjačko nasilje problem je koji godinama ‘tinja’ i koji ovo društvo krije ispod tepiha, ali ‘metode’ kojima vrve društvene mreže taj problem ne mogu riješiti, naprotiv, samo ga još više produbljuju i postoji realna opasnost da još neko u svemu strada. Razum je, izgleda, već stradao.

Ista škola, drugi grad: Pismo majke koja je svoju djecu ispisala iz IOŠ Zenica

U BiH postoji Zakon o zaštiti i postupanju s maloljetnicima u krivičnom postupku koji tretira i žrtve i zlostavljače, izrađene su smjernice za postupanje u slučajevima nasilja nad djecom i međuvršnjačkom nasilju, i to je ono na čemu se treba istrajati. Problem međuvršnjačkog nasilja može se riješiti samo promjenom sistema odnosno insistiranjem na njegovom aktiviranju, kao i preuzimanjem lične odgovornosti.