Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uputili dopis

Društvo novinara BiH: Novinari da budu među prioritetima za vakcinisanje

Time su, kako se navodi, novinari dali nemjerljiv doprinos u izvještavanju javnosti o pandemiji virusa korona i svim društvenim posljedicama koje je izazvala

Društvo novinara BiH uputilo je danas dopis nosiocima izvršne vlasti u BiH u kojem traži da se, prilikom određivanja prioriteta za vakcinisanje protiv COVID-19, novinari uvrste u grupu odmah iza medicinskih radnika i ugroženih grupa stanovništva.

U dopisu upućenom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević i entitetskim premijerima Fadilu Novaliću i Radovanu Viškoviću ističe se da su novinari u BiH od prvog dana pandemije izvještavali sa mjesta događaja o borbi protiv COVID-19 i jedna su od rijetkih profesija koja niti jednog trenutka nije prekidala djelatnost.

Time su, kako se navodi, novinari dali nemjerljiv doprinos u izvještavanju javnosti o pandemiji virusa korona i svim društvenim posljedicama koje je izazvala.

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, novinarstvo je svakako profesija u kojoj se ostvaruje veliki broj ličnih kontakata te je, bez obzira na mjere lične zaštite, mogućnost infekcije velika, što pokazuje i veliki broj oboljelih.

– Prema informacijama kojima raspolažemo, radeći svoj posao, veliki broj njih je obolio od COVID-19. Nažalost, imali smo i smrtne slučajeve među kolegama.

Zato apeliramo na Vas da uvrštavanjem novinara u prirotetne kategorije za vakcinisanje protiv COVID-19 zaštitite njihovo zdravlje i živote te im tako omogućite da nastave obavljati svoj posao informiranja javnosti, do konačne pobjede nad tom bolešću, poručuju iz Društva novinara BiH u dopisu nosiocima izvršne vlasti u BiH.