Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na povorci ponosa

Društvo novinara BiH osudilo napad na reportera N1 Adija Bebanića

n1

Tokom protesta protiv Povorke ponosa napadnut je reporter N1 televizije Adi Bebanić koji je izvještavao o tom događaju

Društvo novinara Bosne i Hercegovine osudilo je napad na reportera N1 televizije Adija Bebanića, a koji se dogodio u nedjelju tokom protesta protiv prve Bh. povorke ponosa.

“Iako su događaji u vezi sa Povorkom ponosa u Sarajevu, kao i skupovi protiv Povorke, generalno, prošli bez incidenata te pokazali da je u BiH moguće raspravljati i u vezi sa osjetljivim temama uz visok stepen tolerancije i spremnosti na prihvatanje drugačijeg, Društvo novinara BiH sa žaljenjem konstatira da ni ovi događaji nisu mogli proći bez novog slučaja napada na predstavnike medija”, navodi se u saopćenju.

Tokom protesta protiv Povorke ponosa napadnut je reporter N1 televizije Adi Bebanić koji je izvještavao o tom događaju. Za sada nepoznata osoba prišla je Bebaniću navodeći da je nezadovoljna njegovim izvještavanjem te fizički nasrnula na reportera N1.

“Očekujemo da će prema napadaču biti preduzete zakonom predviđene mjere, a javnost još jednom pozivamo da poštuju predstavnike medija. Ponavljamo da su sloboda izražavanja i medija osnovni temelji demokratije, bez čega je u društvu nezamisliva normalna rasprava u vezi sa bilo kojom temom”, navedeno je u saopštenju Društva novinara BiH.

N1 televizija zahtijeva od nadležnih da što hitnije procesuiraju i sankcioniraju napadača na reportera.