Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Drveni top sa Kapetanove kule poziva Bišćane na iftar

26/06/2015

Pored topa sa Sokolačke kule koji svake večeri označava kraj posta za vrijeme mjeseca ramazana, Bišćani imaju priliku čuti još jedan, koji svako veče sa platoa Kapetanove kule poziva na iftar. Inicijativu za postavljanje topa u centru Bihaća je pokrenula Vlada USK-a.

Ovaj top djelo je vrijednih ruku kovača-kolara iz Bosanske otoke Dursuma Halilovića i Hasana Mujanovića. Top je izrađen od suhog drveta, jasena i prema riječima Halilovića njegova vrijednost je veoma velika.

Svako veče u vrijeme iftara Ermin Lipović i Rizvo Behrem vrše pripreme oko punjenja topa. Ideja je nastala sasvim spontano i uz nekolicinu stručnjaka iz ove oblasti napravljena je replika topa. Jedinstven je po tome što je kompletno izrađen od drveta.

Svako veče sve veći broj znatiželjnika, turista ali i postača posjete plato Kapetanove kule kako bi se na licu mjesta uvjerili u jedinstvenost ovog topa koji će do kraja ramazana označavati kraj posta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.