Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postignut dogovor: Imenovanje Vlade HNK-a naredne sedmice

sda-hdz-hnk

Sastanak predstavnika HDZ BiH i SDA oko formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu konačno je rezultirao dogovorom. Ukoliko se realizuju planovi dogovoreni na današnjem sastanku ovaj kanton bi mogao dobiti u narednoj sedmici dugo očekivanu vlast, javlja Anadoly Agency (AA).

“Danas smo obavili razgovore oko dalje dinamike na uspostavljanju kantonalne vlade i njenom formiranju i zaključili da SDA i HDZ BiH u Skupštini HNK-a ima jako kvalitetnu i stabilnu većinu od 18 zastupnika koji će osigurati normalno funkcionisanje našoj budućoj Vladi. U roku narednih sedam dana, ako ne i ranije, finalizirat ćemo sporazum oko uspostavljanja kantonalne Vlade”, kazao je Edin Mušić predsjednik KO SDA HNK.

Dodao je kako timovi HDZ-a BiH i SDA od danas kreću u finaliziranje sadržaj tog sporazuma.

“Nakon toga SDA i HDZ BiH će dostaviti imena kandidata za ministre u Vladi HNK-a mandataru koji je već izabran, koji je definisan, a to je Nevenko Herceg, nakon čega će uz potrebne analize koje treba napraviti biti u proceduralnom smislu sazvana Skupština HNK-a na kojoj ćemo potvrditi imenovanje Vlade HNK-a, istaknuo je Mušić.

A dogovor predviđa da HDZ BIH pored premijerske dobije i pet ministarskih pozicija, koliko očekuje i SDA, a među tih šest opcija trebala bi se naći i ona za predstavnika srpskog naroda u Vladi HNK-a.

“SDA će u kantonalnoj Vladi u narednom mandatnom periodu imati šest ministarskih pozicija”, poručio je Mušić.

Na pitanje novinara na čiju podršku računaju u Skupštini HNK-a, Mušić je rekao kako je to sasvim nebitno pitanje u ovom trenutku, te da je mnogo bitnije da ovaj kanton konačno dobije vlast.

“U grupaciji 12 preostalih zastupnika postoji jedno izuzetno pozitivno raspoloženje da se u interesu građana ovog kantona potvrdi imenovanje Vlade”, naglasio je Mušić.

Rafael Gagro, predsjednik KO HDZ BiH, tvrdi kako će se SDA pobrinuti za “sporne dvije ruke” u Skupštini.

“Što se tiče toga ko će podržati Vladu, ja smatram da će podržati svaki ozbiljan zastupnik u Skupštini HNŽ-a“, kazao je Gagro.

Potporu u formiranju manjinske Vlade mogli bi dati zastupnici SBB-a, baš kao što je bio i slučaj pri formiranju Vlade SBK-a.

Za izbor Vlade u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona nužno je osigurati dvotrećinsku većinu poslanika, odnosno njih 20 od ukupno 30 koliko broji to kantonalno zakonodavno tijelo.

Na novu Vladu u HNK-a se čeka već osam i po mjeseci s obzirom da su opći izbori održani u BiH 12. oktobra prošle godine.