Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Farsa u režiji VM

Državna agencija ima novog direktora, ali nije smijenjen stari, zamjenik ima optužnicu?!

Agencija ilustracija i direktori

Revizori otkrili haotično stanje na čelu Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH

Vijeće ministara BiH kojem rukovodi Zoran Tegeltija (SNSD) odgovorno je, prema najnovijim nalazima Ureda za reviziju institucija BiH za još jednu farsu, a ovaj put u Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Prema objavljenom izvještaju, agencijom rukovodi novi direktor (Radiša Samardžija) koji je stupio na dužnost nekad početkom ove godine, ali Vijeće ministara BiH uopće nije donijelo rješenja o smjeni dotadašnjeg. Uz to, 2019. je istekao mandate zamjeniku direktora, koji je još i pod istragom Tužilaštva KS.

Do juna 2020. godine Agencijom je rukovodio Neđo Kojić kojeg je Vijeće ministara BiH imenovalo 12. decembra 2017. godine. Na osnovu presude Suda BiH po pokrenutom sporu u vezi postupka imenovanja direktora Agencije krajem 2017. godine Vijeće ministara BiH je tek na sjednici od 2.6.2020. godine donijelo Rješenje o poništenju rješenja o imenovanju novog direktora ali je Kojića ponovo postavilo za vršioca dužnosti direktora Agencije do okončanja konkursne procedure, a najduže na mandatni period od tri mjeseca.

O čemu se radi? Radiša Samardžija se 2017. godine prijavio na konkurs direktora Agencije i bio je prvorangirani kandidat s najboljim ocjenama, ali on uprkos tome nije imenova. Umjesto njega imenovan je Kojić. Samardžija je tužio i dobio presudu

Vijeće ministara  je tek 16.12.2020. godine ispoštovalo presudu Suda BiH te je imenovalo Samardžiju za direktora Agencije.

– Кako vršilac dužnosti direktora (Kojić) od 16.12.2020. godine nije dolazio na posao, a Vijeće ministara BiH nije donijelo rješenje o njegovom razrješenju, Agencija se obratila nadležnim institucijama (Ministarstvu bezbjednosti BiH, Vijeću ministara BiH, Ministarstvu pravde BiH) za rješavanje ovog pitanja. Navedeno pitanje do završetka revizije nije bilo rješeno – konstatovali su revizori.

Nadalje, od 16.12.2020. godine do stupanja na snagu Rješenja o imenovanju novog direktora 29.1.2021. godine, funkciju rukovođenja Agencijom je obavljao zamjenik direktora (Sead Hodžić).

-Takođe, zamjeniku direktora je u toku 2019. godine istekao mandat i konkursna procedura koju je pokrenulo nadležno Ministarstvo bezbjednosti BiH krajem novembra 2019. godine još uvijek nije okončana. Po pitanju optužnice pokrenute od strane Кantonalnog tužilaštva Кantona Sarajevo protiv zamjenika direktora, za djela koja nisu u vezi sa poslovima iz nadležnosti Agencije, o čemu je prethodnih godina obavijestila nadležne institucije, Agencija nema povratne informacije. Postupak pred Кantonalnim tužilaštvom je u toku, a zamjenik direktora je i dalje u radnom odnosu u Agenciji – naveli su revizori.

Hodžić je 2018. godine hapšen u predmetu „Pravda“. Sarajevsko kantonalno tužilaštvo tereti Hadžića s još 37 osoba za organizirani kriminal i više krivičnih djela.