Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državni delegati sutra o kreditima u švicarskim francima

dom naroda bih (6)

Prijedlog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke trebali bi, po skraćenom postupku, razmatrati delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na sjednici koja je zakazan za sutra, 10. decembra.

Zakon je predložio delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Mario Karamatić (HSS), a njime se utvrđuje obaveza komercijalnih banaka da izvrše konverziju kredita ugovorenih u CHF u KM. Njime su obuhvaćeni svi krediti koje su komercijalne banke u BiH odobrile građanima BiH u švicarskim francima.

Karamatić je ranije ukazivao na to da je ovakav zakon što prije potreban Bosni i Hercegovini u kojoj živi 9.802 korisnika kredita u švicarskim francima, a većina ih ne može isplaćivati takve kredite.

Delegati će se, prema predloženom dnevnom redu sjednice, sutra izjašnjavati i o revizorskim izvještajima više od 70 državnih institucija.

Na dnevnom redu su i Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u bh. institucijama te Izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH i policijskih službenika u operacijama podrške miru.

Delegati bi se sutra trebali izjasniti i o Informaciji o problemu rješavanja trajnog smještaja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Istočnom Sarajevu te o Informaciji o problemima u poslovanju i funkcioniranju BHRT-a.