BiH

CCI

Državni parlament već sedam mjeseci ne radi ništa u interesu BiH

26/04/2019

Kako se navodi u saopćenju CCI- ja, iako je konstituirana i mogla bi nesmetano raditi, ona, praktično, ne radi ništa

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, ‘svojevrsna je kolateralna žrtva međusobnog nadmudrivanja budućih koalicionih partnera’, oko formiranja izvršne vlasti na državnom nivou i u Federaciji BiH, navodi se u monitoringu rada državnog parlamenta BiH koji su sačinili Centri civilnih inicijativa.

Kako se navodi u saopćenju CCI- ja, iako je konstituirana i mogla bi nesmetano raditi, ona, praktično, ne radi ništa.

– Čekaju na dogovor stranačkih lidera. Posljedica je to izmještanja moći iz institucija sistema, s demokratskim izbornim legitimitetom, u stranačke centrale ili čak u ruke pojedinaca. Što je evidentan poraz demokratije, u ovoj zemlji – saopćeno je.

Ističu da državni parlament već sedam mjeseci (od sredine septembra) ne radi ništa u interesu građana BiH.

Nakon što je, u decembru 2018., održao konstitutivnu sjednicu, na kojoj je izabrao svoje tročlano rukovodstvo i formirao Komisiju za izbor članova Vijeća ministara, Zastupnički dom PS BiH, do danas nije održao više nijednu. Sjednice su, doduše, zakazivane, ali ne i održavane.

– Dom naroda je, s druge strane, u prvom kvartalu 2019., održao dvije sjednice – 28.02. dugo očekivanu konstitutivnu, na kojoj su konstituirani klubovi naroda i izabrano rukovodstvo doma, te, drugu na kojoj je izabran sekretar doma. I te dvije sjednice, krajnje skromnog učinka, kompletan su rezultat rada PSBiH u prvom kvartalu 2019. Odnosno, ubrojimo li tu i konstitutivnu sjednicu Zastupničkog doma, održanu početkom decembra, sav rezultat rada PS BiH u posljednjih sedam mjeseci – saopćeno je iz CCI.

PSBiH nije usvojila čak ni budžet za 2019. i jedina je, od 13 institucija zakonodavne vlasti, od kantonalnog, entitetskog, do državnog nivoa, koja još uvijek nije usvojila budžet za ovu godinu.

Finansiranje se obavlja odlukama o privremenom finansiranju, zahvaljujući činjenici da te odluke ne mora da usvoji Parlament, nego ih može donositi Vijeće ministara, i u tehničkom mandatu.

– Usvajanje programa i rad po njemu, odnosno realizacija planiranih aktivnosti, inače, u kontinuitetu, predstavljaju ozbiljan problem za oba doma PSBiH. Što govori o kontinuitetu neefikasnosti i nefokusiranosti ove institucije, nekoordiniranosti izvršne i zakonodavne vlasti i teškim posljedicama uspostavljanja „matematičkih“ a ne programskih koalicija.

Također, u posmatranom periodu zabilježeno je kršenje poslovnika oba doma, kršenje Zakona o finansiranju institucija BiH, te Ustava.

– Vlasti BiH, naime, već desetu godinu od donošenja presude Međunarodnog suda u Strazburu u predmetu ‘’Sejdić i Finci’’, i dalje ne preduzimaju ništa da otklone (ovom i drugim presudama) evidentiranu sistemsku diskriminaciju građana BiH, na nacionalnoj osnovi. Dom naroda PSBiH i dalje funkcionira bez predstavnika „ostalih“ u svom sastavu, a ne postoji ni dogovor da se odluka Međunarodnog suda u Strazburu implemntira – navodi se u saopćenju.

U fazi pregovora oko budućeg Vijeća ministara, naglašavaju obavezu poštovanja zakona o ravnopravnosti polova u BiH, koji propisuje da nijedan pol ne smije, u izvršnoj vlasti, biti zastupljen u postotku manjem od 40 posto i da se sve drugo smatra diskriminacijom.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.