Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na dnevnom redu

Državni parlamentarci danas raspravljaju o ukidanju PDV-a na doniranu hranu

Foto: Fena
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Na predloženom dnevnom redu je i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je cilj obezbjeđivanje bolje kadrovske popunjenosti Oružanih snaga BiH

Postavljanjem poslaničkih pitanja započela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na kojoj se treba razmatrati niz prijedloga za izmjene i dopune zakona, među kojima je i Zakona o PDV-u kojim je predviđeno ukidanje plaćanja poreza na doniranu hranu.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV u parlamentarnu proceduru uputili su poslanici Saša Magazinović, Nenad Grković, Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić, Sabina Ćudić, Jasmin Imamović, Predrag Kojović, Ermina Salkičević-Dizdarević, Rejhana Dervišević, Albin Muslić, Mia Karamehić-Abazović, Nihad Omerović, Elvisa Hodžić i Aida Baručija, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Na predloženom dnevnom redu je i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je cilj obezbjeđivanje bolje kadrovske popunjenosti Oružanih snaga BiH.

Pred poslanicima bi se trebao naći i prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji su predlagač poslanici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija. U obrazloženju su naveli da se izmjene odnose na pravo na rad u trajanju od pola radnog vremena za sve roditelje i njegovatelje nakon porodiljskog odsustva.

Previdviđeno je i razmatranje prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te Zakona o državljanstvu BiH.

Poslanici bi trebali da raspravljaju i o Prijedlogu zakona o moru, čiji su predlagač poslanici Amor Mašović, Denijal Tulumović, Edin Ramić, Midhat Čaušević, Nermin Mandra, Safet Kešo, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović i Šerif Špago. Predlagači obrazlažu da je potrebno donijeti ovaj zakon jer je BiH obalna zemlja i potrebno je da ima propise kojima se uređuje morski i pomorski prostor i pravni režim u njima.

Na dnevnom redu sjednice su i izvještaj komisije Kolegija i Zajedničke komisije oba doma o nastojanju za postizanje saglasnosti za nekoliko poslaničkih prijedloga o izmjenama i dopunama zakona i poslaničkih zaključaka.

Predviđeno je da poslanici razmatraju i Godišnji izvještaj Centralne banke BiH i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu, te informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH i informacijiu o radu Tužilaštva BiH za 2022. godinu.