Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državni tužioci retroaktivno naplaćuju topli obrok, prevoz i odvojeni život

sud bih1

Suspendovani glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović je prema medijskim napisima, prije dva mjeseca tužio državu BiH. Tužbom zahtijeva retroaktivnu isplatu 5.460 maraka na ime potraživanja za topli obrok, prevoz i odvojeni život, od novembra prošle do avgusta ove godine. Ono što nedostaje ovoj informaciji jeste da Salihović nije jedini iz ove institucije koji je tužio državu BiH po istom osnovu.

Kako saznaje Žurnal, još krajem oktobra je donesena pravosnažna presuda Suda BiH po osnovu tužbe 105 uposlenika Tužilaštva BiH.

Državni tužioci tuže državu

Prema presudi Suda BiH u koju je Žurnal imao uvid, državnim tužiocima i drugim uposlenicima ove institucije koji su podnijeli tužbu protiv države BiH, biće isplaćeno od 1.500 do 23 hiljade maraka. Najviše će biti isplaćeno tužiocu Behaiji Krnjiću, 23.404 marke od čega mu na naknadu za odvojeni život pripada nešto više od 12 hiljada maraka.

Tužilac Krnjić je iz Travnika. Nešto manji iznos pripašće njegovoj kolegici iz Fojnice, tužiteljici i članici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Sanji Jukić, koja će za topli obrok i prevoz naplatiti 19 hiljada i 200 maraka. Na spisku su još tužioci Adnan Gulamović, Behaija Krnjić, Biljana Simeunović, Božo Mihajlović, Diana Kajmaković, Dika Omerović, Dragan Čorlija, Dragica Glušac, Dubravko Čampara, Džemila Begović, Dževad Muradbegović, Edina Hubjer, Gordana Bosiljčić, Ibro Bulić, Ismet Šuškić, Jadranka Lokmić – Misirača, Jasmina Gafić, Maja Ilić Stupar, Milorad Barašin, Mirko Lečić, Miroslav Marković, Munib Halilović, Oleg Čavka, Ozrenka Nešković, Remzija Smailagić, Sanja Jukić, Saša Sarajlić, Sena Uzunović, Slavica Terzić, Vesna Budimir, Vesna Ilić, Izet Odobašić, Olivera Đurić, Predrag Tomić, Seid Marušić, Stanko Blagić, Zorica Đurđević te još 69 uposlenika tužilaštva zaključno sa glasnogovornikom Borisom Grubešićem.

Potraživanja se odnose na period od aprila 2010. do oktobra 2014. godine.

Isplate prije usvajanja zakona

Sudsko vijeće je svoju odluku baziralo na odluci Ustavnog suda BiH od 30.1.2013. kojom je zaključeno da su nosioci pravosudnih funkcija na državnom nivou kao i uposlenici izloženi diskriminaciji jer nisu imali pravo na naknadu po osnovu toplog obroka, prevoza i odvojenog života.

Kada je 2005. godine Ured visokog predstavnika proglasio Zakon o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, obrazloženo je da zbog većih plaća u pravosuđu nema potrebe za isplatu naknada.

Sud BiH se u obrazloženju presude pak pozvao na Zakon o radu u institucijama BiH i Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH, kojima je propisano da zaposlenici imaju pravo na naknadu prevoza, toplog obroka i odvojenog života.

Iako je Pravobranilaštvo BiH tokom postupka tvrdilo da nije moguća retroaktivna isplata od 2010. godine nego tek eventualno od 2013. godine, kada je donesena odluka Ustavnog suda, njihov argument nije prihvaćen.

Uspostavljena sudska praksa

Inače, u Parlamentu BiH u toku je procedura usvajanja Izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kojom će tek biti ozakonjena isplata navedenih naknada, no evidentno je da će bez obzira kada te izmjene zakona budu usvojene, naknade biti isplaćene za prethodnih šest godina!

Presuda u korist državnih tužilaca je donesena, sada tužbu mogu podnijeti i sudije državnog suda. Nema dileme u ishod tužbe. Sudsku praksu su na slučaju svojih kolega, već uspostavili.