Državnim funkcionerima ukinut “bijeli hljeb”

bevanda zvizdic sarovic (2)

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o stavljanju van snage odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za vrijeme produženog radnopravnog statusa izabranih lica i imenovanih funkcionera u institucijama BiH.

Iz Vijeća ministara BiH saopćeno je da je s obzirom na to da je na snagu stupio Zakon o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim je član 48 brisan, više ne postoji pravni osnov za važenje ove odluke, javlja Slobodna Bosna.

Zakonsko pravo na tzv. “bijeli hlje” imali su članovi Predsjedništva BiH, premijeri, ministri, njihovi zamjenici i savjetnici te poslanici i rukovodioci nekih državnih institucija. Oni su mogli primati plaću i do godinu dana po završetku mandata. Ovo pravo su im dali zakoni koje su sami napisali i usvojili na državnom, entitetskim i kantonalnim nivoima vlasti.

Funkcioneri su uživali privilegiju „bijelog hljeba“ čak i ako su smijenjeni s funcije ili ako su na funkciji proveli makar jedan dan. Nije bilo ograničeno ni koliko puta ista osoba može to pravo koristiti.

Prema podacima koje je ranije prikupila i objavila Slobodna Bosna, u protekle četiri godine 420 funkcionera koristilo je “bijeli hljeb” za šta je potrešeno više od 7 miliona KM budžetskog novca.