Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Dug Republike Srpske premašio 5 milijardi KM

03/07/2015

Stanje ukupnog duga Republike Srpske (RS) na kraju 2014. godine iznosilo je čak pet milijardi i 55,2 miliona KM, zvanični su podaci entitetske vlade.

Od ukupnog iznosa, vanjski dug RS-a je bio dvije milijarde i 887,19 miliona KM, od čega je dug entitetskog budžeta iznosio milijardu i 859,05 miliona KM, dug jedinica lokalne samouprave iznosio je 63,4 miliona KM, a dug javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke (IRB) 964,68 miliona KM.

Stanje javnog duga RS-a na kraju prošle godine iznosilo je četiri milijarde i 90,5 miliona KM, a u entitetskoj vladi su izračunali da je to 46,32 BDP-a, dok stanje ukupnog duga RS-a od pet milijardi i 55,2 miliona KM je 57,24 posto BDP-a.

U informaciji Vlade RS-a se precizira da je dug fondova socijalne sigurnosti na kraju prošle godine iznosi 309,72 miliona KM.

Vlada RS-a je, nakon razmatranja na posljednoj sjednici Informacije o dugu sa stanjem na dan 31.decembra 2014. godine, konstatirala da indikatori zaduženosti u periodu 2009.-2014. godine pokazuju zadovoljavajući nivo održivosti duga RS-a.

Međutim, ocijenjeno je da je, zbog osjetljivosti BDP-a i prihoda budžeta RS-a „na još prisutne negativne uticaje svjetske ekonomske krize, kao i na uticaje prirodne katastrofe koja je zadesila RS u maju 2014., pri budućem zaduživanju je neophodan poseban oprez“.

-Pri tome ukazano je da je potrebno i dalje ugovarati nova zaduženja po povoljnim uslovima, uskladiti raspored otplate obaveza s visinom očekivanih prihoda u narednim godinama, pažljivo vršiti izbor prioritetnih projekata za koje bi se RS zadužila i izbor krajnjih korisnika koji su kreditno sposobni, te pronaći nove izvore finansiranja – stoji u ovoj informaciji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.