Počelo obilježavanje 10. godišnjice upisa Starog mosta na listu UNESCO-a

BiH

unesco mostar (4)

Deseta obljetnica upisa područja Starog mosta i Starog grada Mostara na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine veliki je događaj za Mostar, ali i cijelu zemlju, jer se radi o prvom spomeniku kulturne baštine na UNESCO-vu popisu iz BiH. Ovo je, između ostalog, rečeno jutros u gradskog vijećnici Grada Mostara gdje je dvodnevna manifestacija obilježavanja ovog događaja započela konferencijom pod nazivom “Historic Urban Landscapes“- “Povijesni urbani pejzaži“, javlja Anaolu Agency (AA).

unesco mostar (1)

“Ovo je značajan događaj za Mostar i za BiH, ali i za UNESCO. Zato je generalna direktorica pristala da se obilježavanje 10. godišnjice uvrsti u 70. godišnjicu obilježavanja UNESCO-a. Zaista moramo svijetu slati pozitivne poruke iz Mostara zbog čega je Stari most i upisan na listu UNESCO-a kao simbol pomirenja“, rekao je šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum.

Ministrica kulture i sporta FBiH Zora Dujmović, je podsjetila da nije bio lak ni jednostavan proces Mostar i BiH upisati na listu svjetske kulturne baština.

“Dug je bio proces oko upisa Starog mosta i stare gradske jezgre na UNESCO-vu listu spomenika kulturne baštine. Stoga je današnji dan, dan slavlja ne samo za Mostar nego cijelu BiH, jer ovim govorimo da znamo prepoznati što je kultura i njegovati je“, kazala je ministrica Dujmović.

unesco mostar (2)

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić nije krio zadovojstvo činjenicom da je grad na Neretvi centar kulturnih zbivanja u dva dana kazavši kako je ponosan statusom koji Mostar ima.

“Moram reći da sam ponosan na taj čin da je Mostar kao prvi spomenik zlatnim slovima upisan na listu svjetske kulturne baštine. Probili smo led i vjerujem da će to dati veliki doprinos za razvoj turizma ne samo u Mostaru nego u cijeloj BiH. Već su neki projekti na putu. Želimo izgraditi snažan brend prepoznatjivosti, a ova konferencija koja je okupila međunarodne stručnjake u Mostaru dat će bez sumnje određene pomake i pokazati kako suvremni svijet to radi. Zaista mislim da smo na dobrom putu ka tome“, kazao je Bešlić.

Amir Pašić koji je jedan od autora nominacije ističe da je ovaj događaj jedna nova injekcija za pokretanje stvari u Mostaru.

“Drago mi je da vidim kako se u Mostaru zbog ovoga događaja posljednjih dana sve sređuje, od farbanja pa do čišćenja”, kazao je Pašić.

On je istakao da je Stari most simbol Mostara i Bosne i Hercegovine, te da kao na svjetskoj listi među 10 top destinacija koje treba posjetiti, predstavlja priliku i za razvoj turizma ne samo u Mostaru nego i cijeloj zemlji.

Mostar će danas i sutra posjetiti brojni turisti, a zbog svečanosti obilježava u poslijepodnevnim sati dio stare gradske jezgre bit će zatvoren za promet.

unesco mostar (3)

U večernjim satima u staroj gradskoj jezgri bit će upriličeno svečano otvorenje dućana Mujage Komadine (Mala Tepa 1), a kao kruna svečanosti na platou ispod Starog mosta večeras u 22 sata održat će se koncert pod nazivom “Most koji grli obale“.

Nastupit će Simfonijski orkestra Mostar, solistica Ana Rucner, violončelo – Zagreb pod dirigentskom palicom Damira Bunoze.