marina pendeš

Dugogodišnja korisnica budžeta napokon primijetila: Plate su na nam visoke, a otpremnine previsoke

Marina Pendes – bhrt (1)

Kao i svaki “skromni” političar u BiH i ona se pohvalila da se navodno svaki mjesec odriče jednog dijela plate, u korist nekoga kome je potrebno

Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine imaju relativno visoke plate, a otpremnine su previsoke, izjavila je za BHRT Marina Pendeš, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Treba pomoći ljudima koji nemaju tolike plate, da im se povećaju kako ne bi osjetili posljedice inflacije”, smatra Pendeš.

Komentarisala je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, istakavši da je potrebno izmjeniti zakon, odnosno razdvojiti ga kako bi se ograničnila povećanja za visoke funkcionere, dok bi državnim službenicima i namještenicima plata bila povećana.

Na pitanje da li bi se odrekla dijela plate ukoliko dođe do povećanja, Pendeš je navela da se svaki mjesec odriče jednog dijela, u korist nekoga kome je potrebno.

Govorila je i o tome zašto su usaglašeni tekstovi Zakona o dopunama Zakona o PDV-u i Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH skinuti s dnevnog reda današnje sjednice Parlamenta, istakavši kako je potrebno da aktuelni saziv Savjeta ministara BiH ima 100 dana da napravi analizu i ponovo odluči.

“Većina kantona je usvojila budžete, ostao je samo državni i sigurna sam da će sutra biti usvojen na sjednici Parlamenta. Jako je bitno da znamo koliko je novca prikupljeno. Ukoliko usvojite neki zakon, ako se radi o 600 miliona manje prihoda, šta to znači za raspodjelu ka nižim nivoima vlasti”, navela je Pendeš.

Prema njenim riječima, nema smisla da se usvoji nešto čemu je rok važenja bio do kraja prošle godine.

“Zato smo smatrali da je potrebno da se vrati Savjetu ministara i da ponovo odluče”, istakla je.

Pohvalila je odluku Savjeta ministara BiH o usvajanju Nacrta budžeta BiH.

“Ovaj budžet sa aspekta investicija, ulaganja i modernizacije određenih institucija, trebalo bi da bude veći, ali sam zadovoljna. Usvajanje državnog budžeta je veliki korak naprijed za BiH”, navela je Pendeš.

Pendeš smatra da se nije posvetilo dovoljno pažnje NATO putu BiH, kao ni modernizaciji i poboljšanju položaja pripadnika Oružanih snaga BiH.

“Stanje u OS BiH nije baš dobro. Potrebna su veća budžetska sredstva. Osnovni motiv je uvijek plata, na stranu što postoji odgovarnost prema domovini, bitno je povećanje osnovice kojim će pripadnicima OS BiH biti povećana plata”, poručila je Pendeš.