Iz USAID-a za Fokus.ba

Odgovor na “prekid saradnje”: SAD su od 1995. samo u RS-u uložile 638 miliona dolara!

USAID ilustracija foto USAID BiH (1)

Jasna poruka Dodiku: SAD neće podržati bilo koju vlast u BiH koji koristi autoritarne taktike, ali nastavljamo biti predan partner ljudima iz cijele BiH

Sjedinjenje Američke Države (SAD) neće pružati pomoć bilo kojem nivou vlasti u BiH koji koristi autoritarne taktike protiv sopstvenog naroda ili koristi dobronamjernu stranu pomoć da podrži neustavne ili antidejtonske aktivnosti. S druge strane, Sjedinjene Američke Države su već godinama partner i nastavljaju biti predan partner ljudima u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Kazali su to za Fokus.ba iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH u odgovoru na upit o podršci raznim oblastima u Republici Srpskoj u proteklom periodu. Povod za pitanja bio je potez Vlade RS-a na čelu sa Radovanom Viškovićem o prekidu saradnje sa američkim odnosno britanskim diplomatama u BiH.

Dodik, Višković i Cvijanović: Od 149 ispunjeno 17 obećanja građanima / FOTO: Istinomjer.ba

Iz USAID-a su za naš portal naveli kako će nastaviti pružati pomoć koja podržava slobodne i nezavisne medije koji doprinose odgovornosti vlasti i onih koji su na pozicijama vlasti, zatim civilnom društvu koje zajednice čini jačima, demokratičnijim i inkluzivnijim, te privatnom sektoru koji stvara radna mjesta i prosperitet.

– Od 1995. godine Sjedinjene Države su osigurale preko dvije milijarde pomoći BiH za podršku demokratskom upravljanju, ekonomskom rastu i civilnom društvu. U ovom trenutku aktivnosti koje podržavamo u Republici Srpskoj iznose oko jedanaest miliona dolara. Programi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pokrivaju cijelu Bosnu i Hercegovinu. Od 1995. godine, ulaganja američke vlade u Bosnu i Hercegovinu premašuju cifru od dvije milijarde dolara. Procjenjuje se da je oko 638 miliona dolara – oko jedne trećine ukupnih ulaganja – uloženo u Republici Srpskoj. Sjedinjene Države pomažu svim opštinama/gradovima u RS-u i trenutno provode aktivnosti u većini njih – kazali su iz USAID-a.

SAD su u rehabilitaciju infrastrukture u RS-u uložile oko 114 miliona dolara. Iz USAID-a su naveli niz primjera koji ilustruju rad i pomoć SAD-a u RS:

– SAD su preuredile Opštinski i Okružni sud u Banja Luci, sudove u Doboju i Srebrenici, i slične objekte u drugim gradovima u RS-u, na način da budu pristupačniji i prilagođeniji svim korisnicima; pored toga uloženi su milioni u edukaciju i tehničku podršku pravosudnim zvaničnicima u RS-u.

– Nakon rata, SAD su popravile mostove u Brodu, Dubici i Novom Gradu u RS-u koji se nalaze na granici između Hrvatske i BiH, što je kompanijama omogućilo nastavak izvoza svojih proizvoda. SAD su obnovile i Patra Most u Banja Luci, te mostove u Šamcu, Dubici, Gradišci, B. Brodu, Novom Gradu, Laktašima-Miloševićima i Srbac-Topola.

Također, kako su istaknuli, pomoć SAD-a u drugim sektorima uključuje sljedeće:

– SAD su kreirale jedinstvene kontaktne centre lokalnih organa vlasti u gotovo svim opštinama u RS-u, dvostruko smanjujući vrijeme čekanja za mnoge usluge.

– Pružile su tehničku pomoć, obuku i bespovratna sredstva malim i srednjim preduzećima u ciljanim industrijskim sektorima u RS-u – pružanje vanjskih usluga u IT sektoru, preradi drveta i metala te turizmu – kako bi se povećala produktivnost, poboljšala kvaliteta i ojačao tehnički/strukovni kapacitet zaposlenih.

– Mobilizirale su veliku dijasporu BiH kako bi uložili kapital i prenijeli stručno znanje s ciljem otvaranja novih radnih mjesta i podsticanja ekonomskog rasta širom BiH, uključujući i RS. Do sada su SAD podržale 39 kompanija u RS-u koje su uložile više od 25 miliona KM u BiH i otvorili više od 800 novih radnih mjesta u cijeloj Republici Srpskoj.

– SAD programi garancije za kredite s nekoliko komercijalnih banaka pomažu korištenje prijeko potrebnog finansijskog kapitala u privatnom sektoru.

– Podržale su i poslovnu zajednicu u RS-u kroz BFC (business-friendly community) certifikaciju i male infrastrukturne projekte. SAD su podržale i prvu industrijsku zonu Celpak u Prijedoru.

– Pomogle su i poljoprivrednim proizvođačima i njihovim udruženjima u RS-u kako bi usvojili i primijenili međunarodne i standarde EU, uključujući i one koji se odnose na kvalitetu proizvoda i sigurnost hrane, a neophodni su za izvoz bh. proizvoda na strana tržišta.

– SAD su podržale i Agenciju za bankarstvo RS-a, kako bi im pomogli da stablizuju i vrate povjerenje javnosti u bankarski sistem, i razviju politiku promovisanja kreditiranja privatnog sektora.

– Pomažu BiH da uspostavi transparentniji, moderniji sistem direktnog oporezivanja i plaćanja socijalnih doprinosa u svrhu stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja.

– Promovišu i energetsku efikasnost i rade na poboljšanju energetske politike kako bi pomogli BiH – uključujući i RS – da poveća nivo konkurentnosti i u najvećoj mogućoj mjeri iskoristi svoj potencijal kao neto izvoznik energije. Nedavno smo razvili i Digitalni registar obnovljivih izvora energije u RS-u, što će pomoći prilikom praćenja, planiranja i promovisanja izgradnje energetskih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije.

– Podržale su i otvaranje servisnih centara za najugroženije kategorije stanovništva, porodice s djecom s posebnim potrebama u Banja Luci, Foči i Trebinju. U Banja Luci su SAD pomogle i renoviranje dnevnog centra za porodice djece s posebnim potrebama.

Nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, SAD su uložile gotovo pet miliona dolara u izgradnju 75 kuća u Doboju, Šamcu, Bratuncu i Bijeljini; zatim su pomogle malim poljoprivrednicima da se oporave i poprave staklenike, te renoviranju Veterinarske stanice u Šamcu, popravku glavne saobraćajnice u Maglaju i most Bare-Kostajnica.

Također, SAD su renovirale i nekoliko vrtića i dječijih igrališta u Banja Luci i opremile desetine STEM učionica u školama diljem RS-a. Nedavno su marginalizovane žene iz 20 opština u RS-u, dobile bespovratna sredstva od SAD kako bi mogle pokrenuti vlastite poslove. Nadalje, SAD su rekonstruisale i zgradu Muzičke škole u Istočnom Sarajevu, sportske terene i igrališta u opštinama Bratunac, Lopare i Ugljevik, ugradili energetski efikasnu javnu rasvjetu u Srebrenici i radili na revitalizaciji brojnih drugih zajednica u nekoliko opština u RS-u.

U konačnici SAD su pomogle RS i prilikom usvajanja Strategije razvoja turizma RS-a i donošenja Akcionog plana provođenja Strategije, u svrhu otvaranja novih radnih mjesta u sektoru turizma i poboljšanja konkurentnosti turističke industrije RS-a.

Spomenuta pomoć američke vlade, kako su naveli, pruža se RS-u putem vladine Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) od 1995. godine. Napomenuli su da je USAID-ova petogodišnja Strategija razvojne suradnje (CDCS) plan za cijelu
državu koji usmjerava programiranje u oba entiteta i Distriktu Brčko, a provodi se u suradnji s partnerima na svim razinama vlasti, civilnim društvom, privatnim sektorom i razvojnim partnerima.