Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rasprava u domu naroda

Zabrinjavajuće je da u izvještajima VSTV-a nema ni riječi o slučajevima “Memić” i “Dragičević”

miletic – fena

Mileti je rekao i da je podatak u izvještaju da je Tužilaštvo BiH ispunilo kolektivnu normu sa 130 posto “statistička obmana”

Brojne kritike izrečene su na račun pravosudnih institucija BiH, a u okviru rasprave o Godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2021. godinu o čemu je raspravljao Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu.

PIŠE: S. DEGIRMENDŽIĆ

Spominjao se veliki broj pokrenutih istraga, ali mali broj optužnica i presuda, kao i uslovne kazne dilerima droge koji su uprkos preprodaji narkotičkih sredstava završili na slobodi. Dio sjednice protekao je i u raspravi o ubistvu Joze Leutara, zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH, koji je preminuo 28. marta 1999. godine od posljedica atentata izvršenog na njega 16. marta 1999. u sarajevskom naselju Ciglane kada je u službenom automobilu, kojim je iz stana putovao do sjedišta MUP-a Federacija BiH, eksplodirala podmetnuta naprava. Ni danas, 24 godine nakon smrti Leutara njegove ubice i nalogodavci nisu pronađeni.

ZABRINJAVA DA NEMA NI RIJEČI O SLUČAJEVIMA “MEMIĆ” I “DRAGIČEVIĆ”

Delegat Zlatko Miletić (ZNG) ocijenio je da je zabrinjavajuće to što u ovom i sličnim izvještajima godinama nema ni riječi o slučajevima “Memića” i “Dragičević”, iako je od tragičnih smrti ovih mladića prošlo sedam, odnosno pet godina.

– Ono što mene zabrinjava, a to zabrinjava građane BiH da ne vidim ništa da je napisano o ubistvu Dragičevića i Memića, o slučajevima koji godinama opterećuju javnost – kazao je Miletić.

On je rekao i da je podatak u izvještaju da je Tužilaštvo BiH ispunilo kolektivnu normu sa 130 posto “statistička obmana”.

– Zato bih volio da nam neko pojasni ove statističke podatke koliko pojedinačno neki tužilac uradi posla. Ima njih koji ništa ne rade, godinama nisu podigli nijednu optužnicu – smatra Miletić.

SKY TUŽIOCI I DILERI DROGE S USLOVNOM KAZNOM

Miletić je ocijenio da i VSTV, mora biti podložan kritici.

– Zabrinjavajuće je kad vam je pet tužilaca u Sky aplikaciji koji su veći kriminalci od ovih “opštih” koje mi imamo, a od ukupno izrečenih uslovnih osuda njih čak 22 posto izrečeno je osobama koje su prodavale narkotička sredstva. Znači, suština je da se VSTV prije svega bavi integritetom tužitelja, to je bit. Ne znaš to raditi, spomene te neko u Sky aplikaciji, ti si suspendovan – rekao je Miletić.

Dragan Čović (HDZBiH), zamjenik predsjedavajućeg Kolegija Doma, u kontekstu rasprave o pravosuđu osvrnuo se na to da se ni danas kada se navršavaju 24 godine od smrti Joze leutara, nekadašnjeg zamjenika ministra MUP-a FBiH ne zna ko je odgovoran za atentat na njega, te da to dovoljno govori o situaciji u pravosuđu.

– I dalje tvrdim da ovo nije pravna država. Ima puno toga što nije riješeno u proteklim godinama. Mi raspravljamo o izvještaju VSTV-a iz 2021. Mi bi se morali opredijeliti da ovi izvještaji dođu do nekog razumnog vremena, inače postaju besmisleni i mi se bavimo s nečim što je bilo prije godinu, dvije dana – rekao je Čović.

Zlatko Miletić je nakon Čovićevog podsjećanja kazao da je on osam godina bio na čelu FUP-a i da je nerazriješeno ubistvo Joze Leutara jedna od njegovih najvećih frustracija.

– Pokojni Jozo Leutar je bio jedan od najpoštenijih i najboljih ljudi koji je ikada radio u policijskim agencijama. Ako je ičija profesionalna frustracija što nije uspio to da raspetlja, moja je, s obzirom da sam radio osam godina kao ravnatelj Uprave policije i želio sam to riješiti. Ali, vi morate znati, nakon prve presude grupi, koja je pravomoćno oslobođena kad smo doveli nove zaštićene svjedoke glavni tužitelj nije htio da ih primi. Šta je to signal, to vjerovatno zna gospodin Nović (Sredoje, op.a), on je tada bio ako se ne varam ravnatelj SIPA-e. Suština je da politika makne šape s tužitelja i suda. Ako to uspijemo, da ih oslobodimo neprimjerenog političkog uticaja tek tada ćemo napraviti napredak – kazao je Miletić.

Delegat Sredoje Nović(SNSD) ocijenio je zabrinjavajućim to što je u 2021. godini pokrenuto 235 optužnica za korupciju, ali od tog broja samo tri posto slučajeva je rezultiralo podizanjem optužnice.

– Da li nema visokog kriminala, ili ga nismo stigli ili neko ne radi dovoljno svoj posao. Nigdje nisam vidio odnos tužilaštava i policijskih struktura. Brine me način na koji se dolazi do saznanja i na koji se angažuju policijske strukture i da li smo u fazi, da policija izmiče kao sapun iz ruku. Vidim u izvještaju 555 naredbi o neprovođenju istraga, to je pozamašna cifra, 119 istraga je obustavljeno, a niste dali odgovor šta je tome razlog. Posebno me brine i sve nas treba brinuti da ste zaprimili 925 pritužbi na rad – rekao je Nović.

Delegat Šefik Džaferović (SDA) kazao je da bi suština razmatranja izvještaja VSTV-a u Parlamentu BiH trebala biti da Parlament kao zakonodavac donese zakone po kojima će VSTV postupati i da im se omogući budžet.

– Ono što također moramo znati jeste da VSTV nema nikakvu operativnu moć u određenim predmetima, to nije njihov posao. Ja nisam zadovoljan radom ni Suda ni Tužilaštva, ali ovdje govorimo o VSTV-u regulatoru pravosudnog sistema. Velika je stvar da BiH ima ovakvu instituciju gdje se na jednom mjestu biraju sve sudije i tužioci i pozivam nas da pomognemo ovoj instituciji da bude pravosudni system efikasniji i funkcionalniji nimalo ne umanjujući svoje nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva, ali o tome ćemo govoriti kada bude vrijeme – kazao je Džaferović.

Biljana Simeunović, potpredsjednica VSTV-a, koja je prisustvovala današnjoj sjednici Doma naroda PSBiH kazala je da razumije kritike upućene na današnjoj sjednici.

– Sve kritike koje ste uputili ozbiljno sam shvatila, svi ste u pravu i svi intenzivno radimo na popravljanju ove situacije. Glavna tema su organizovani kriminal i korupcija, vidjeli ste ipak da ima pomaka, u toj 2021. koja je davno prošla, u 2022. godini biće bolji rezultati. Smatramo da treba intenzivno raditi na podizanju svijesti o etici, o tome šta znači integritet i šta to za svakog pojedinačnog nosioca pravosudne funkcije znači. Smatram da je najveći dio nosilaca pravosudnih funkcija od integriteta, a ove izuzetke što imamo, poduzimamo radnje i protiv policije i protiv svojih – zaključila je Simeunović.