objavljen snimak

Policija ubila ženu koja je pucala i ubijala učenike u školi u SAD-u

230328110800-nashville-police-bodycam-footage-covenant (1)

Policijska uprava Metro Nashville objavila je snimke s kamera koje su na sebi nosila najmanje dvojica policajaca

Jučer su u pucnjavi u privatnoj osnovnoj školi u Nashvilleu, na jugu SAD-a, ubijeni troje djece i tri odrasle osobe. Napad je izvela 28-godišnjakinja identificirana kao Audrey Elizabeth Hale, bivša učenica škole, koju je policija ubila na mjestu događaja. Ubijena djeca imala su između osam i devet godina.

Policija objavila nove snimke, uznemirujuće su

Policijska uprava Metro Nashville objavila je snimke s kamera koje su na sebi nosila najmanje dvojica policajaca. Kamere su nosili Rex Engelbert i Michael Collazo, policajci koji su ubili napadačicu u 10:27. Na snimkama se vidi kako policajci ulaze u školu i traže napadačicu. Cijelo vrijeme se čuje alarm za uzbunu.

Čuli su pucnjavu na drugom spratu i pojurili uz stepenice, pokazuje video. Policajci su se približili zvuku pucnjave i Engelbert je, naoružan jurišnom puškom, skrenuo iza ugla i zapucao više puta u osobu u blizini velikog prozora.

UPOZORAVAMO, SNIMAK JE IZRAZITO UZNEMIRUJUĆI

Ona zatim pada na tlo, nakon čega drugi policajac u nju puca četiri puta iz pištolja. “Prestani se micati”, viče dok napadačica leži na tlu.

Policajci su zatim prišli napadačici i odmaknuli pištolj.

Podsjetimo, policija Nashvillea objavila je ranije snimak koji pokazuje kako je napadačica ušla u školu. Snimak, za koji se čini da je s nadzornih kamera unutar zgrade, prikazuje Audrey Hale kako puca na ulazna vrata, a zatim se penje kroz razbijeno staklo kako bi ušla.

Napadačica je na sebi imala crvenu kapu, maskirne hlače i nešto što sliči zaštitnom prsluku. Hale je u jednoj ruci nosila jurišnu pušku, dok joj je drugo, slično oružje visjelo s lijevog boka. Nakon što je ušla u školu, na snimci se vidi kako luta pustim hodnicima škole, u jednom trenutku prolazi pored prostorije s natpisom “Ministranti”.

Policajci su otkrili manifest i karte zgrade u kojima se nalazi plan napada. Također su izvijestili da je napadačica ušla kroz sporedna vrata i pucala na drugom spratu do 10:27, kada je ubijena.

Pucala na policiju

Policija je ranije podijelila slike s mjesta zločina koje pokazuju da se Audrey Hale spremala za paljbu kada je stigla policija. Prema policiji, pucala je na njihova vozila dok su se približavala, a jedno je pogodila u vjetrobransko staklo.

Na prvim snimkama i fotografijama također se vide oružje korišteno u napadu i ubicin automobil Honda Fit parkiran u blizini. Pucnjava je prekinuta oko 14 minuta nakon što je počela, kada je policija upala u zgradu i ustrijelila osumnjičenu.

Ko je Audrey Hale

John Drake, šef policije u Nashvilleu, oslovio je napadačicu ženskom zamjenicom, ali je na pitanja novinara precizirao da se Audrey Elizabeth Hale izjašnjavala kao transrodna osoba. Još uvijek nije jasno je li napadačica službeno identificirana kao žena ili muškarac.

Policija je objavila da je Audrey Hale nekoć pohađala školu u kojoj je izvela pokolj. Web stranica, za koju se čini da je povezana s Hale, ukazuje na to da je bila grafička dizajnerica i ilustratorica iz Nashvillea koja je kreirala logotipe koji bi, kako stoji na njenoj stranici, “pomogli ispričati priču kompanije” i “dočarati neobičan i opušten osjećaj”.

Policijski glasnogovornik rekao je za ABC News da je Hale rođena kao žena, no ukazao je na to da na njenom profilu na društvenim mrežama stoji kako se koristila zamjenicom “on”. U kratkom telefonskom intervjuu za ABC News Haleina majka Norma rekla je: “Trenutno je vrlo, vrlo teško”, prije nego što je zatražila privatnost. “Mislim da sam danas izgubila kćerku”, rekla je.

“Osim umjetnosti, uživam u igricama, gledanju filmova i bavljenju sportom”, napisala je Hale na ličnoj web stranici. “U meni postoji djetinji dio koji voli ići trčati po igralištu. Životinje su moja druga strast, tako da također uživam provoditi vrijeme sa svoje dvije mačke.”

Prijateljica: Rekla mi je da će se ubiti, sve sam javila policiji

Averianna Patton, djevojka koja je s Audrey Hale trenirala u košarkaškom klubu, pokazala je novinarima televizije NewsChannel 5 Nashville poruke koje je jučer ujutro dobila od napadačice. Hale joj je poslala poruku na Instagramu u kojoj navodi da planira počiniti samoubistvo i da će to biti na vijestima. Poruka je poslana u 9:57 po lokalnom vremenu.

“Jednog dana će ovo imati više smisla”, napisala je Hale. “Za sobom sam ostavila više nego dovoljno dokaza. Ali nešto loše će se dogoditi”, stoji u poruci.

“Pokušala sam je utješiti i ohrabriti, a potom sam u 10:08 pozvala liniju za pomoć pri prevenciji samoubistava, nakon što mi otac rekao da to napravim”, rekla je Patton.

Patton je za WTVF rekla da je nazvala ured šerifa u 10:13 kako bi ih upoznala sa situacijom i da je dobila upute da nazove broj koji nije za hitne slučajeve.

“Nazvala sam liniju koja nije bila za hitne slučajeve u 10:14 ujutro i bila sam na čekanju gotovo sedam minuta prije nego što sam razgovarala s nekim ko je rekao da će poslati policajca u moju kuću. Policajac nije došao u moj dom sve do 15:29”, rekla je Patton.

129. oružani napad ove godine

Zastupnici savezne države Tennessee odmah su se oglasili na društvenim mrežama kako bi izrazili svoju zgroženost. “Silno sam ožalošćen zbog tragičnih vijesti iz škole Covenant”, napisao je na Twitteru republikanski senator Bill Hagerty.

SAD, gdje je u optjecaju oko 400 miliona komada oružja, često je poprište masovnih pucnjava, pa tako i u školskim ustanovama. Oružani napad koji se dogodio u školi Covenant je 129. u SAD-u ove godine.