BiH

Sastanak Mektić i Uebber

Dugogodišnja uloga Njemačke u jačanju kapaciteta sigurnosnog sektora BiH

01/11/2019

Njemačka će nastaviti podržavati provođenje reformi u Bosni i Hercegovini, ali i zauzimati se za nastavak puta ka Evropskoj uniji, istaknuto je na današnjem sastanku u Sarajevu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića s ambasadoricom SR Njemačke u BiH Margret Uebber.

Na sastanku je naglašena dosadašnja pozitivna uloga Njemačke u jačanju kapaciteta sigurnosnog sektora u Bosni i Hercegovini, posebno Granične policije, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Mektić naglasio je da je za BiH važan prioritet nastavak saradnje s Njemačkom, izražavajući nadu da će se dobri odnosi nastaviti i u budućnosti.

Osim podrške sigurnosnim agencijama u BiH, ambasadorica Uebber je najavila nastavak podrške projektu deminiranja u BiH gdje je do sada uloženo oko 35 miliona eura.

Također, naglasila je da je važna tema u Njemačkoj i situacija s migrantima u BiH.

Iznoseći probleme i opstrukcije koje prate pitanje iznalaženja adekvatne lokacije za smještaj migranata, ministar Mektić je istakao da su u toku razgovori o formiranju još dva prihvatna centra u BiH, te da očekuje da će to pitanje biti riješeno prije nadolazeće zime.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.