Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

glavna tužiteljica

Tadićeva o svom radu: Ne znam, ne razumijem, iz medija saznajem

gordana tadic

Neće biti montiranih procesa, kao što je bilo nekada ranije, reći će glavna tužiteljica. Problem je, dobro znamo, što ih neće biti ni kada su dokazi „nacrtani“

Ukazala se glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić u programu BHT1 odgovarajući na aktuelna pitanja o radu institucije kojom rukovodi. Zanemarićemo statističke, u suštini manipulativne podatke koje je predstavila glavna tužiteljica o broju optuženih i osuđujućim kaznama u segmentu organizovanog kriminala i korupcije, jer se u ukupnom skoru u „uspjehe“ ubrajaju i optužnice poput one za mito od 20 maraka, prenosi Žurnal.

O aktuelnim slučajevima, naročito onim koje je tužilaštvo, uglavnom nevoljko pokretalo nakon pisanja Žurnala, Gordana Tadić nije imala komentar, a za neke bolje da nije izrekla ono što jeste.

„Moram istaći i pozvati medije da sarađuju sa Tužilaštvom BiH, nema potrebe da se objavljuju…u stvari vaš posao je da objavljujete i da iznosite određena saznanja javnosti i ja to poštujem ali saradnja sa ovim tužiteljstvom je otvorena i ukoliko ima bilo kakvih indicija o počinjenom krivičnom djelu može se prijaviti ovom tužiteljstvu ili bilo kojem drugom“, reći će o aferi „Diploma“ glavna tužiteljica.

Potom je ustvrdila da u tom predmetu nema istrage protiv novinara Žurnala i da nije njena nadležnost da ocjenjuje rad predmetnog tužioca.

Naravno, dobro zna Gordana Tadić da je tužilac Oleg Čavka novinare Žurnala ispitivao najviše o izvorima, zlurado pri tome nagovještavajući da glavni akteri nikada neće biti optuženi. Skretala je fokus priče na negativne konotacije po građane BiH koji rade u EU, ali i na nadležnost tužilaštva.

„Slažem se da je bilo određenih zloupotreba, ali krivotvorenje diploma je u nadležnosti kantonalnih i okružnih tužiteljstava,“ reći će Tadićeva računajući na zaborav kako Žurnalova priča nije o falsifikovanju, nego o prodaji fiktivnih diploma, koje su nakon kriminalnih radnji milionske vrijednosti samo protokolarno postale validne.

Sličan je odgovor bio i na pitanje o aferi „Potkivanje“, ponovno skrivenom porukom da je Žurnal prije objave trebao valjda da konsultuje Tužilaštvo BiH.

„Mislim da je i u tom predmetu trebalo da bude više saradnje tužiteljstva i onih koji su pokrenuli to pitanje“, zaključuje Tadić.

No, glavni problem jeste što je tužilaštvo znalo i zna ne samo za do sada objavljene slučajeve. Žurnal im je objavom, biće poremetio skrivanje predmeta do zastare ili odbacivanja prijave. Naravno, samo naivni mogu pomisliti da će Gordana Tadić optužiti svog „šefa“ oličenog u predsjedniku VSTV-a.

Smislen odgovor glavna državna tužiteljica nije imala za još jednu Žurnalovu priču, o tome kako je Tužilaštvo BiH ugovorilo posao sa marketinškom agencijom koja je prema nalazu Uprave za indirektno oporezivanje, učestvovala u pranju više miliona maraka na osnovu lažnih faktura. Za nju je tender bio proveden „po zakonu“.

„Ja ne učestvujem u radu pojedinačnih predmeta, ali koliko sam čula i koliko su me moji saradnici obavijestili ta firma, ne znam joj tačno naziv, radi i za ministarstvo sigurnosti i za zajedničke institucije tako da zaista …ponekad iz medija saznam za određene stvari“, reći će Gordana Tadić.

Možemo vjerovati odgovoru da nije radila naknadne provjere ove firme, ali prema dostupnim podacima agencija Communis nije radila za ministarstvo sigurnost, te tako neuspješno završava pokušaj da u priču „uvede“ i ministra sigurnosti Dragana Mektića. Istina je da su iste poslove sa Communisom sklapali VSTV i Ministarstvo pravde BiH, no njih Tadićeva ne navodi, zna se zašto.

Ilustrativan je i odgovor glavne tužiteljice na pitanje o mogućim optužnicama zbog neprovedbi odluka Ustavnog suda BiH. Nakon pravdanja kako je teško doći do toga ko bi bio osumnjičeni ili optužen jer su obično u pitanju kolektivni organi, od desetine takvih odluka izdvojila je jednu, baš onu o naknadama tužiocima i sudijama za topli obrok, prevoz, odvojen život i smještaj.

„Poznato je da je donijeta odluka Ustavnog suda za naknade sucima i tužiteljima BiH i mi smo u stvari u jednom neravnopravnom položaju u odnosu na sve druge građane u BiH i ta odluka još i dan danas nije ispoštovana tako da u narednom periodu moraćemo poraditi i na tom slučaju ali ne putem pokretanja postupaka nego razgovorima da se to završi“, sumiraće Tadić obrazloženje o nepostojanju optužnica u ovim predmetima.

Osvrnula se i na moguće istrage protiv visokih funkcionera. Neće biti montiranih procesa, kao što je bilo nekada ranije, reći će glavna tužiteljica. Problem je, dobro znamo, što ih neće biti ni kada su dokazi „nacrtani“. I tada će valjda mediji, njenim riječima, sve zlonamjerno konstruisati.