DUN BiH: Skandalozno da država BiH još nije usvojila zakona o pravima žrtava torture (FOTO)

dun-bih-žrtve-torture

Društvo za ugrožene narode za BiH (DUN), povodom obilježavanja 26. juna – Međunarodnog dana borbe protiv torture, odaje počast svim žrtvama koje su tokom agresije na BiH 1992-1995. godine bile izložene masovnim mučenjima, silovanjima, deportacijama u koncetracione logore i masovnim ubijanjima.

“Nalazimo da je nedopustivo da preživjele žrtve ovih užasnih zločina i dvadeset godina nakon završetka rata nemaju zakon po kojem mogu ostvariti pravo na socijalnu i zdravstvenu zaštitu, na besplatnu pravnu pomoć, te pravo na kompenzaciju i rehabilitaciju”, ističe predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević.

Navodi da je Bosna i Hercegovina prema preporukama UN-ovog Komiteta protiv torture (CAT) još 2005. godine bila obavezna da po hitnom postupku usvoji zakon o pravima žrtava torture, što se još uvijek nije desilo.

“Skandalozno je, i pored činjenice da je Međunarodni sud za ratne zločine u Den Hagu izrekao oko 800 zatvorskih kazni za zločine počinjene u BiH, od čega se oko 90 posto odnosi na zločine počinjene u logorima, da država BiH neusvajanjem zakona o pravima žrtava torture negira postojanje logora i njihovih žrtava”, poručuju iz Društva za ugrožene narode za BiH.