Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpredsjednik FBiH

Dunović: Nema razloga da ne bude izabrana nova Vlada FBiH

milan_dunovic02

Izborni zakon BiH isti je kakav je bio i u vrijeme kad je član Predsjedništva BiH bio Dragan Čović, ističe Dunović, postavljajući pitanje: “Pa je li tada Zakon bio dobar?”

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović danas je na pres-konferenciji uoči sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ izjavio da nema razloga za neizbor novog saziva Vlade Federacije BiH, a da se, nasuprot tome, u javnosti pokušava nametnuti teza da je „država BiH, preko Federacije BiH, nefunkcionalna“.

Dunović je za trogodišnju blokadu institucija u Federaciji BiH optužio Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) rekavši da ta politička stranka otvoreno govori da neće biti izbora (novog) čelnika Federacije BiH dok ne bude izmijenjen Izborni zakon BiH.

– Legitimno predstavljanje naroda nije definisano u političkim sistemu BiH već legitimitet proističe iz izborne volje građana BiH, ali ne po etničkom principu, što je teza koja se odranije protura iz HNS-a – kazao je Dunović.

On također navodi da je presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića provedena, kao i da se pokušava reći da Hrvati nemaju legitimno izabranog svog predstavnika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Izborni zakon BiH isti je kakav je bio i u vrijeme kad je član Predsjedništva BiH bio Dragan Čović, ističe Dunović, postavljajući pitanje: “Pa je li tada Zakon bio dobar?”.

On se time obraća političkim snagama koje, po njegovim riječima, izmjenom izbornog zakonodavstva žele osigurati mjesto isključivo za svog člana u tročlanom državnom tijelu te uvijek imati dvije trećine članova u Klubu Hrvata Doma naroda Federalnog parlamenta.

Milan Dunović je uvodničar danas na sesiji „Kruga 99“ o temi „Legitimno predstavljanje naroda delegitimizira demokratsku BiH”.

Smatra da je važno govoriti o navedenim stvarima i stoga što su trenutno veoma aktuelni diplomatska ofanziva iz susjedstva na štetu države Bosne i Hercegovine, kao i slično djelovanje unutar zemlje od nekih političkih subjekata.