Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpredsjednik fbih

Dunović o obilježju na Kazanima: Svaka žrtva zaslužuje adekvatno i dostojanstveno sjećanje

milan_dunovic02

Podsjetio je da, otkako je imenovan za potpredsjednika FBiH, insistira na iznalaženju rješenja za izgradnju spomenika ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović kazao je da ga raduje jednoglasna odluka Gradskog vijeća Grada Sarajeva o usvajanju prijedloga o podizanju Spomen-obilježja Kazani na Trebeviću, te da svaka žrtva zaslužuje adekvatno i dostojanstveno sjećanje.

Podsjetio je da, otkako je imenovan za potpredsjednika FBiH, insistira na iznalaženju rješenja za izgradnju spomenika ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima.

Napominje da je radio na tome i s prethodnim gradonačelnicima, kao i sa sadašnjom gradonačelnicom Karić, koja je iskazala interesovanje za izgradnju spomenika. Dodaje kako je smatrao da ovo pitanje ne može biti predmet politizacije, niti ovisiti o ideološkom smjeru većine u gradskoj vlasti.

– Zbog toga me vijest da je Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo prijedlog o podizanju spomenika posebno raduje. Sarajevo se ovime izdiglo iznad politikantstva, mržnje i primitivizma. Svaka žrtva zaslužuje adekvatno i dostojanstveno sjećanje.

Kao što insistiramo na sjećanju na žrtve zločina tzv. Vojske Republike Srpske i Hrvatskog vijeća obrane, tako moramo prihvatiti istinu o Kazanima i suočiti se sa zločinima Mušana Topalovića Cace i osuđenih članova 10. brdske brigade, te pružiti ruku izvinjenja članovima porodica ubijenih. Samo tako će naša borba protiv agresora biti potpuno čista, kakva je i bila – navodi Dunović, saopćeno je iz njegovog Kabineta.