BiH

Dunović obradovao djecu sa poteškoćama u razvoju u Udruženju EDUS

24/05/2018

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović danas je uručio donaciju Udruženju za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju – EDUS, čiji status još uvijek nije definisan.

– Unatoč tome, svojim djelovanjem Udruženje ide korak ispred vremena i države odnosno društva kao sistema. Po svojoj metodologiji, koja je međunarodno priznata, omogućava djeci za koju je u ranoj fazi života otkriveno da imaju urođene poteškoće u razvoju te im nude da sutra postanu funkcionalni članovi društva – izjavio je Dunović.

Tokom posjete uvjerio se u veliku posvećenost članova Udruženja neposrednom edukacijskom i terapijskom radu sa djecom sa i bez poteškoća u razvoju.

Ove aktivnosti se provode kroz ranu intervenciju i simulaciju za uzrast do četiri godine, a za stariju djecu namijenjeni su predškolski, školski i tutoring program za podršku djeci u inkluziji i redovnim vrtićima i školama.

– Problemi ove djece često se zapostavljaju. Ukoliko djecu u ranoj fazi ne pokušamo edukovati i uključiti u normalne životne tokove onda imamo potencijalni problem sa takvom djecom – sutra mladim ljudima. U tom kontekstu EDUS svojim radom sprečava stvaranje dugoročnih problema kako bi se djeca osposobila za život – istakao je Dunović.

Govoreći o statusu EDUS-a kaže da se nalazi u fazi između nevladine organizacije i javne ustanove. Smatra da se prioritetno treba riješiti njegovo finansiranje, za šta je sugerisao i „malo agresivniju medijsku kampanju“.

Dunoviću je na današnjem angažmanu u prostorijama EDUS-a zahvalila uime roditelja Senada Bajrović, navodeći da svaka nova podrška daje vjetar u leđa u borbi da se ovoj djeci pruži konstruktivnije okruženje.

– U okviru djelovanja susrećemo se sa nizom izazova, ali nam je drago da postoji volja da se uključimo u javni sistem – poručila je Bajrović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.