Dunović u crkvi koju je zahvatio požar: Ovi nas postupci vraćaju u srednji vijek (FOTO)

BiH

dunovic crkva (2)
Foto: I. Kralj

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović posjetio je hram Preobraženja Gospodnjeg u sarajevskom naselju Pofalići u kojem je u nedjelju izbio požar.

Istakao je da od Tužilaštva Kantona Sarajevo očekuje da, nakon efikasne policijske akcije, pristupi rješavanju krivičnog djela i da počinioci budu kažnjeni.

Naglasio je da su vjerski objekti u Sarajevu sačuvani i u ratu te da se ovakva krivična djela ne smiju tolerisati.

– Sačuvani su od ljudi koji pokušavaju da negiraju svaki vid suživota. Ovakvim postupcima vraćamo se u srednji vijek. Siguran sam da građani Sarajeva, bez obzira na vjersko opredjeljenje, nikada neće opravdati ovakve postupke – kazao je Dunović.

dunovic crkva (1)

Mišljenja je da su Sarajevo i cijela BiH postigli visok stepen tolerancije i suživota.

Komentirajući izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića koji je tražio da se poduzmu hitni postupci u rasvjetljavanju krivičnog djela, rekao je da on ne može tražiti tako nešto od BiH kao suverene države, već može samo da izrazi zabrinutost ili da apeluje na bh. organe da nešto urade.

-Izjavio je da ne želi da se miješa u unutrašnje stvari BiH po pitanju referenduma u Republici Srpskoj, ne treba da ulazi ni u ove stvari. Nadležni organi BiH su u stanju da privedu počinioce krivičnih djela pred zakon – istakao je Dunović.

dunovic crkva (3)

Paroh dolački Čedomir Đelmo zahvalio je na odzivu predstavnika vlasti i izraženoj zabrinutosti.

Požar u prostorijama priručnog magacina za vrtni alat, koji se nalazi u sklopu objekta pravoslavne crkve Sveto Preobraženje, prijavljen je u nedjelju ujutro.

Ugašen je 15-ak minuta poslije dojave. Povrijeđenih nije bilo, a na objektu je nastupila materijalna šteta.

Uviđaj je pokazao da je do požara došlo djelovanjem otvorenog plamena, s osumnjičeni za ovo krivično djelo uhapšen je u ponedjeljak.