Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. lovac na oluje tvrdi: Ljeto nam se vraća u srijedu

BiH

vrucina kupanje

Nakon hladnog početka sedmice i pada temperature za više od 10 stepeni, od srijede slijedi potpuna stabilizacija vremena i vladavina anticiklone, piše bh. novinska agencija Patria.

Kako je predvidio lovac na oluje Nedim Sladić, vladavina oslabljenog frontalnog poremećaja koja prelazi danas preko naših krajeva dosta brzo odmiče dalje na jugoistok prema jonskoj obali, a sa sjeverozapada na naša područja pruža se ojačan greben srednjoevropske anticiklone koji će svoj centar formirati na području Balkana u srijedu.

– Dominantno polje anticiklone će donositi stabilno vrijeme sve do kraja augusta, a moguće i duže. Djelomično razvedravanje počinje u utorak poslijepodne kada će vedrina krajem dana zahvatiti Krajinu, a u noći se širiti dalje prema istoku zemlje koji će vedro vrijeme dobiti u srijedu ujutro. Upozorenja za nevremena i obilne padavine više nema, barem do kraja augusta, što će obradovati sve one koji su željni sunca i prijatne topline.

Dakle, ukratko i najlakše rečeno slijedi pretežno sunčano i prijatno toplo vrijeme uz slab vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Temperature će polako rasti, pa će se jutarnje kretati u Bosni od 11 do 17°, a u Hercegovini od 17 do 22°C. Dnevne temperature u cijeloj zemlji većinom od 24 do 32°C, u okviru prosječnih vrijednosti.