sbb

Duraković: Da nije bilo Radončića, propale bi hiljade porodica i firmi

sbb fojnica 4

Emir Sulejmanović kazao je da su detektirali mnogo toga što nije dobro

Predizborni skup Saveza za bolju budućnost BiH večeras je održan u Fojnici. U sali hotela „Reumal“ predstavljeni su kandidati SBB-a za Skupštinu Srednjobosanskog kantona, Parlament FBiH i Parlament BiH.

Prisutnima su se obratili predsjednik Općinskog odbora SBB-a Fojnica Emir Sulejmanović, nosilac liste za Skupštinu SBK Adnan Hozić, nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta FBiH Kemal Duraković, nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Adnan Jupić te predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

Poznat kao predsjednik udruženja prevarenih korisnika švicarskih kredita, Kemal Duraković uspio je obradovati hiljade porodica u BiH pobijedivši banku. Duraković je vratio od banaka sugrađanima otete hiljade hipotekarnih firmi, kuća i stanova.

– Kada sam krenuo u tu bitku, mnogi su rekli da slijepo ulazim u borbu. Prije osam godina Klub SBB-a me pozvao, gospodin Fahrudin Radončić, i pitali su me šta je problem. Kada sam im objasnio, Radončić mi je rekao: „Guraj to kroz Parlament, ima da se donese zakon.“ Da nije bilo Fahrudina Radončića, propale bi hiljade porodica i firmi. Od tog dana je SBB u mojoj duši. Kroz “ganjanje” takvog zakona kroz Parlament FBiH uvidio sam kolika je moć jednog parlamentarca koji zaista nastupa časno i pošteno. Jedan od mojih zadataka bio bi kako pomoći SBK – istakao je Duraković.

Adnan Jupić kazao je da je razvoj ekonomije jedini put koji BiH vodi ka uspješnoj, nepobjedivoj i pametnoj Bosni i Hercegovini.

– To je put koji nudi SBB. Što se tiče ekologije, to je jedan bitan segment za unapređenje obnovljivih izvora energije. Imamo ekološke bombe, zaprljane rijeke, polja, divlje deponije koje su izvor zaraznih i kancerogenih bolesti. Moramo vratiti povjerenje naroda u vlast. To će biti teško poslije svih ovih godina koje su prošle, ali mi nećemo odustati i siguran sam da to možemo realizirati. Bez saradnje s građanima nijedan projekt ne može uspjeti. Moramo raditi na međunacionalnim odnosima u Federaciji BiH kako bi se vratilo povjerenje između Bošnjaka i Hrvata – rekao je Jupić.

Što se tiče zdravstva, kaže da se dosta toga može poboljšati i s nešto manje novca.

– Mi smo svijetla tačka u Evropi jer u prva četiri mjeseca pandemije ZDK nije imao nijedan smrtni slučaj, što znači da su sve pripreme bile dobro urađene. Siguran sam da će Zenica, kao četvrti grad po veličini u ZDK i kao treći po veličini u BiH, konačno dobiti univerzitetski klinički centar za vrijeme mog mandata – rekao je Jupić.

Emir Sulejmanović kazao je da su detektirali mnogo toga što nije dobro.

– Znamo da Fojnica, kao cijeli SBK i cijela Federacija, vapi za boljim ljudima i rješenjima i želimo da pokažemo dio tih rješenja. Želimo da naša Fojnica, ali i cijela Bosna i Hercegovina krene u bolju budućnost – rekao je Sulejmanović.

Hozić se u svom govoru osvrnuo na zdravstvo u SBK.

– Nije isto biti bolestan u Fojnici, Bugojnu, Donjem Vakufu i biti bolestan u Sarajevu. U fondove izdvajamo ista sredstva, a nemamo istu zdravstvenu zaštitu. Sve se ovo da riješiti, SBB je rješenje za ovu državu – kazao je Hozić.