Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Duraković: Dijaspora je temelj ekonomskog razvoja BiH

durakovic-2

Lider Pokreta “Odgovor” Ćamil Duraković u posjeti je Finskoj, gdje će se susresti sa predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore. Duraković će sutra prisustvovati i okruglom stolu povodom Dana Armije RBiH u Helsinkiju, a u organizaciji udruženja “Behar”.

– Ova turneja je jedna od nekoliko planiranih u sklopu rada sa bosanskohercegovačkom dijasporom. Izuzetno je važno da znamo kako ‘kucaju srca’ naše braće i sestara širom svijeta. Veliko mi je zadovoljstvo što sam gost u Finskoj, te što ću imati priliku da govorim o važnosti organizovanja bh. dijaspore – kazao je Duraković.

– Moramo otvoriti vrata bh. dijaspori za ulaganja u domovinu, osigurati adekvatnu strategiju i zakonski okvir kako bi joj olakšali pristup na tom putu. Također, moramo osigurati da oni u dijaspori imaju adekvatan oblik organizovanja, te da se konačno stvori kontinuitet u radu krovnih udruženja bosanskohercegovačke dijaspore – dodao je.

Ističe da je na tom putu potrebno provesti akreditaciju udruženja, osigurati potporu sredstvima informisanja, te zaokružiti proces edukacije i mobilnosti djece vezane za BiH, kako bi sačuvali bosanski jezik i tradiciju širom svijeta, saopćeno je iz Pokreta Odgovor.

– Prevaziđimo podjele i podignimo visoko naše zastave, jer pred nama je vrijeme izazova, u kojima moramo preći preko ličnih interesa i sukoba, pružiti ruku i napraviti ono što je važno za budućnost naše djece – zaključio je Duraković.