Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpredsjednik RS

Duraković: Dodik je kukavica, krizu izaziva iz dva razloga

ćamil duraković
FOTO: D. Rakita/Pixsell

Kada je riječ o saradnji s Dodikom kaže da bi mu opet pružio ruku

Ćamil Duraković, potpredsjednik Republike Srpske, govoreći o posljednjim dešavanjima u ovom entitetu i odlukama Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) istakao je da se radi o državnom udaru.

Stava je da predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik krizu izaziva iz dva razloga.

“Ja sam već ranije rekao da je sva ova nervoza i sve ovo što vidimo kod predsjednika SNSD-a, jeste upravo zbog državne imovine i zaduženja koja su nastala ranije. Prvi put u zadnjih 10-15 godina je kasnila plata skoro sedam dana u institucijama. To nije bila praksa ranije”, rekao je Duraković goatujući u programu Dnevnika D koji se emituje na FTV-u.

Duraković smatra kako je stavljanje van snage odluka Ustavnog suda BiH na jednom dijelu teritorije suverene države Bosne i Hercegovine svojevrsno uvođenje u zamrznuti konflikt.

“Mislim da je akademik Esad Duraković to najbolje objasnio – to je institucijska secesija. Ne znam šta dalje učiniti ako rušite najvišu sudsku instancu jedne države”, naglasio je.

Podvukao je i kako entitet Republika Srpska ne može izaći iz Bosne i Hercegovine.

“Ne znam odakle uporište njegovih izjava osim da su one teatralne i utopijske. Ustav BiH ne daje za pravo niti jednom entitetu, bez konsenzusa sva tri naroda da dođe do bilo kakve promjene Ustava ili teritorijalnog integriteta i ukoliko se u to krene onda je to poziv na rat. Patriote ove zemlje neće se ustručavati da brane ovu zemlju jer su to jednom činili početkom 90-ih”, ističe Duraković.

Dodaje da u ovom trenutku imamo hendikep probosanskog političkog bloka.

“Iako smo fragmentirani i slabi, mi manje optužujemo Dodika, već se optužujemo između sebe. To je bespotrebno trošenje energije, umjesto da se konsolidujemo i okrenemo naspram rušitelja BiH. Treba nam jaka probosanska politička reprezentacija”, kazao je.

Kada je riječ o saradnji s Dodikom kaže da bi mu opet pružio ruku.

“Ne znam kako javnost poima politiku. Politika je dinamičan proces. Moje mišljenje i dan danas – ja bih sad pružio ruku Miloradu Dodiku, ali da budemo racionalni, da razgovaramo o realnim problemima naših građana. On neće da prizna to, a svi vidimo, to vide svi građani tog entiteta. Ja sam mu pružio ruku, a on mi je vratio tu ruku, čak je i ponudio ozbiljnu saradnju. Ništa od toga nije realizirano”, rekao je Duraković.

Navodi da sa Dodikom u protekla dva mjeseca nije razmijenio ni poruku.

“On misli da je popularno njemu pružiti ruku od Bošnjaka – nije. Ali ja sam smogao hrabrosti, a on je kukavica, on ne smije. On se boji opozicije, a ima moć da krenemo putem relaksacije situacije”, zaključio je Duraković.