Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak

“Otvorena pitanja”: Trojka sa Dodikom i Čovićem u Konjicu

Foto: Fena
Dodik, Čović i Nikšić

Narodna skupština RS je na posljednjoj sjednici donijela odluku o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, što je izazvalo negodovanje i lidera Trojke

Sastanak predstavnika Trojke, SNSD-a i HDZ-a BiH trebao bi biti održan danas u Konjicu.

Do sastanka dolazi nakon odluka Narodne skupštine NSRS o neprovođenju odluka visokog predstavnika na području tog entiteta, a nakon toga i o neobjavljivanju i neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, što su predstavnici Trojke ocijenili kao grubo kršenje Ustava Bosne i Hercegovine, Dejtonskog mirovnog sporazuma i otvoreni udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine.

U zajedničkom saopćenju SDP-a BiH, Naroda i Pravde i Naše stranke prije tri dana osuđene su “rasističke izjave Milorada Dodika o sudiji Ustavnog suda BiH koji dolazi iz Albanije, ali i napade na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića”.

Pravno nasilje

– Na pravno nasilje nije moguće odgovoriti bilo kakvim kompromisom ili popuštanjem i nesumnjivo ćemo iskoristiti sva pravna i politička sredstva da ovakve rušilačke pohode zaustavimo. U uvjetima otvorene ucjene jasno je da je nemoguće očekivati da će Parlamentarna skupština BiH razmatrati bilo kakav zakon o Ustavnom sudu BiH. Istovremeno, očekujemo od međunarodne zajednice, a posebno od visokog predstavnika u BiH, da odlučno i nedvosmisleno stane u zaštitu mira, Dejtonskog sporazuma i ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine. Usvajanje ovakvih zakona i najava da će se na sličan način odnositi spram Tužilaštva BiH i SIPA-e predstavljaju akutni izazov miru u BiH i regiji – navedeno je u zajedničkom saopćenju SDP-a, Naroda i Pravde i Naše stranke.

Očekuje se da prije sastanka s HDZ-om i SNSD-om, predstavnici Trojke održe sastanak kako bi usaglasili stavove i pristup problemu koji je pred njima.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović su najavili kako će na sastanku s partnerima predložiti integralno bavljenje pitanjem 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što uključuje i reformu Ustavnog suda BiH.

– Razgovarat ćemo i o ovim temama. Ali imamo i mnogo otvorenih pitanja, kao što je pitanje vezano za ranije dogovore, za izbor ministra finansija BiH. Vjerujem da tu neće biti problema, imajući u vidu da je Zoran Tegeltija otišao na drugu dužnost i da treba da se izabere gospodin Amidžić – kazao je Dodik.

Isto tako, dodao je on, “imamo probleme s raspodjelom sredstava”.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je kazala da će sutra na sastanku s partnerima s kojima su na vlasti na nivou BiH imati određene prijedloge, “s obzirom da se vrtimo već mnogo godina, preciznije od 2019. godine, s pričom o 14 prioriteta”.

14 prioriteta

– Jedan od naših prijedloga bit će da pokažemo svoju opredjeljenost na taj način što ćemo se integralno baviti pitanjem 14 prioriteta, predložiti to ljudima ako žele da nađemo rješenje za svako od tih pitanja i da onda tome pristupimo na jedinstven način usvajanja kad se steknu uslovi, a naša namjera je da se što prije steknu uslovi za to – kazala je Cvijanović.

Po njenim riječima, u okviru tih 14 prioriteta “u jednoj od tačaka imamo jednu veoma snažnu podtačku koja kaže da je neophodno izvršiti reformu Ustavnog suda BiH kako bi se riješilo pitanje stranih sudija”.