Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Duraković: Ne znam zašto je Schmidt otkazao sastanak

durakovic schmidt

Duraković je naglasio da je odustajanjem, opozicija pokazala da apsolutno nisu nikakva alternativa vladajućoj strukturi te da nemaju političke hrabrosti da istupe izvan okvira onog što zagovara Milorad Dodik

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković kazao je u izjavi Feni da je Uredu visokog predstavnika (OHR) poslao jasnu poruku da nema isto mišljenje kao vladajuća struktura u Banjoj Luci, odnosno kao predsjednik RS Milorad Dodik i njemu slični.

Duraković je istakao da ne zna zašto je visoki predstavnik Christian Schmidt odustao od sastanka najavljenog za danas u Banjoj Luci.

“Sastanak je otkazan iz nekih njima poznatih razloga. Mi smo narod koji je konstitutivan i koji polaže pravo na ove institucije”, poručio je.

“Taj sastanak sam potvrdio, a ja ću danas u 15.00 časova biti u svom kabinetu, ukoliko, ipak, Schmidt dođe”, rekao je Duraković.

Podvlači također da je Ustavom verifikovana pozicija u smislu predstavljanja Bošnjaka u tim entitetskim institucijama.

Duraković je naglasio da je odustajanjem, opozicija pokazala da apsolutno nisu nikakva alternativa vladajućoj strukturi. Kao i da nemaju političke hrabrosti da istupe izvan okvira onog što zagovara Milorad Dodik.

“On ih ustvari i prisiljava da ne smiju odstupiti od ove retorike koju on provodi. To je njihov kukavičluk. Sada je kristalno jasno da smo uvijek bili u pravu. I da opozicija nije nikakva alternativa vladajućoj koaliciji u Banja Luci”, zaključio je Duraković.

Schmidt i “sastanci”

Podsjetimo, Schmidt je danas u Banjaluci trebao održati niz sastanaka sa opozicionim liderima u RS. A, sve nakon najava predsjednika tog entiteta Milorada Dodika da će ga MUP RS-a uhapsiti ako pređe međuentitetsku liniju.

Ranije je Dodik Schmidta nazivao pogrdnim imenima i lažnim visokim predstavnikom. Na Dodikove prijetnje Schmidt je odgovorio kako se uskoro sprema za posjetu Repubici Srpskoj, gdje, kako je naveo, ima niz planiranih sastanaka.