Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Duraković o konferenciji u Srebrenici: Ovo je prekretnica za regiju

BiH

aa_picture_20151111_6770590_web

Srebrenica, grad koji se nakon rata uglavnom veže uz simbole genocida, danas je pokazao kako na jednom mjestu može biti ključni faktor pozitivne prekretnice u regionu, okupljajući brojne državnike i zvaničnike na investiciono-razvojnoj konferenciji.

Ovo je danas izjavio načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković nakon završetka prvog dana konferencije koja se nastavlja i sutra. Govoreći kao domaćin, Duraković je kazao kako je pozitivno iznenađen odzivom i brojem današnjih učesnika.

“Sve smo šokirali da smo uspjeli u ovih nekoliko proteklih mjeseci da, prije svega, razgovaramo sa svima pojedinačno kako bismo obezbijedili da se svi ovdje okupimo na jednom mjestu. Mislim da je to lični odnos, posebno s premijerom Srbije i dešavanjima iz jula, ostao je neki kontakt, ljudski. Imate dobre odnose s predsjednikom Republike Srpske, premijerkom Cvijanović također. Kao što je Bosić prihvatio moj poziv da bude ovdje, Ivanić također. To je spona i miks svih međuetničkih i međupolitičkih podjela koje su trenutno aktuelne u BiH”, kazao je Duraković.

Učesnici današnje konferencije u Srebrenici čak ni na pauzama nisu govorili o negativnim temama, što je dokaz mogućeg zajedništva, istakao je Duraković.

[yuzo_related]

“Poruka je da Srebrenica ipak može da okupi, ujedini u svrhu slanja nove poruke iz Srebrenice zbog prošlosti. Da zbog te prošlosti svi želimo raditi na dobrim stvarima. Premijer Srbije je prednjačio u najavama koje, iskreno, nisam očekivao. Očekivao sam da će podržati recimo projekat. To govori o državniku koji nekako želi biti pragmatičan i to i bude. Za nas je ovo preokret i prekretnica generalno za region, ne samo za Srebrenicu”, kazao je Duraković.

Prvi dan konferencije u Srebrenici prošao je u znaku obilaska Memorijalnog centra Potočari državnika iz BiH i regije, među kojima: predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i drugi.

Tokom konferencije, Vučić je istakao kako je srbijanska vlada za Srebrenicu izdvojila 10 miliona KM. Dodik je kazao kako će RS za Srebrenicu u naredne dvije godine izdvojili tri miliona KM. Poručeno je i kako je Srebrenica posebna za BiH i cijeli region te kako će se investiranjem u tu bh. općinu otvoriti novo poglavlje u životu Srebreničana.