Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Đuro Knežević imenovan za v.d. direktora SIPA-e, Zubac smijenjen

goran zubac

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj sjednici razriješilo Gorana Zupca s mjesta direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

U skladu sa Zakonom o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, dužnosti i odgovornosti direktora će ispunjavati zamjenik direktora Đuro Knežević, do imenovanja novog direktora, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

knezevic djuro

Đuro Knežević

Vijeće ministara BiH zatražilo je od Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH da bez odgađanja pokrene konkursnu proceduru za imenovanje novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, te listu s prijedlogom kandidata dostavi ministru sigurnosti BiH na daljnje postupanje, kako bi procedura imenovanja novog direktora bila okončana najkasnije u roku od 60 dana.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je kao neosnovanu žalbu odbrane direktora Zubca i potvrdilo raniju presudu Suda BiH, kojom je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana, zbog čega je Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH zatražio od Vijeća ministara BiH da razriješi Zupca s mjesta direktora SIPA-e.

Ko je Đuro Knežević

Đuro Knežević (45) na funkciji zamjenika direktora SIPA je od 2014. godine, a sedam godina prije bio je komandant Jedinice opšte policije Brčko distrikta. U 2007. godini radio je kao pomoćnik komandanta za istrage u jedinici Granične policije Brčko pri GP BiH.

Od 2006. do 2007. godine radio je kao inspektor za kriminalističko-obavještajne poslove u Jedinici GP Orašje, a pet godine prije toga kao pomoćnik načelnika TU Sjeveroistok Bijeljina. U poslijeratanom periodu bio je i načelnik Sektora uniformisane policije Ministarstva za unutrašnje poslove Posavskog kantona.

Godine 2001. je diplomirao na Fakultetu saobraćajnih nauka Univerziteta u Zagrebu. Rođen je 30. juna 1970. u Jenjiću, općina Orašje.