Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prvi maj

Duvački orkestar ulicama Zenice jutros svirao 97. prvomjasku budnicu za Međunarodni praznik rada

l_f7cc7cb32660ad28aaab4da43b875bc2

Prvomajski uranak i budnica su, podvlači, kruna njihovog rada tokom godine, jer se praktično cijelu godinu pripremaju za ovaj momenat

Duvački orkestar Zenica svirao je jutros ulicama i kvartovima tog grada 97. prvomajsku budnicu, kojom građane tog grada zvanično na prvomajski uranak bude od 1926. godine.

Dvadesetak muzičara tradicionalno se 1. maja okuplja oko četiri sata ujutro, da bi oko pet sati kamionom krenuli u pohod gradskim ulicama te nekoliko sati svirali prigodne muzičke numere povodom Međunarodnog praznika rada. Sugrađani ih tom prilikom radosno dočekuju i darivaju hranom i pićem.

-Kao i svakog 1. maja, krećemo iz rudarskog naslja i Rudarske ulice. Tu se kiti kamion, a to su prvi ljudi s kojima se čestitamo za 1. maj – kazao je dirigent i potpredsjednik Upravnog odbora Duvačkog orkestra Zenica Azur Bijedić.

Orkestar je, dodao je, donedavno djelovao u sklopu Kulturno-umjetničkog društva “Željezara” Zenica, ali su tokom perioda pandemije koronavirusa promijenili status te su oformili vlastito udruženje, mada i dalje koriste iste prostorije te imaju dobar odnos s tim društvom.

Prvomajski uranak i budnica su, podvlači, kruna njihovog rada tokom godine, jer se praktično cijelu godinu pripremaju za ovaj momenat.

-Iako jako puno nastupamo tokom godine – što u Zenici, što u našoj državi, što van države. Ali, ova je Budnica, Prvomajski uranak nešto najvažnije tokom godine – ističe Bijedić.

Petnaestogodišnja Edna Krkić ističe kako je jako lijepo vidjeti sugrađane koji se raduju njihovom prolasku i muziciranju ulicama grada.

-Meni ovo dosta znači, jer svi dijelimo istu ljubav za muziku i to nam donosi radost – kaže Krkić.

Duvački orkestar Zenica prošle je godine svirao na otvaranju Sarajevo Film Festivala, svirali su na otvaranju Međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”, međutim i Miran Hedžić ističe kako je ipak poseban osjećaj svirati Prvomajsku budnicu.

Napominje da je član ovog orkestra već 12 godina, a jutros je, kaže, svirao svoju 10. prvomajsku budnicu. Jednu su svi zajedno propustili zbog pandemije koronavirusa, a jednom on nije mogao nastupiti iz privatnih razloga.

-Ovo je tradicija i u duhu je Zenice. Ja za ovih 12 godina, koliko sviram u orkestru, doista nikada nisam shvatio kao profesionalno Prvomajsku budnicu. Mi smo amaterski orkestar, ali da je sasvim drukčiji pristup angažovanju Prvomajske budnice, Čimburijade ili sviranja na SFF-u ili Zenica Summer Festu, definitivno je drugačije – kaže Hedžić.