Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

macronov plan

Francuska se sprema na masovne proteste zbog penzione reforme

Le président Emmanuel Macron et Brigitte Macron visitent l’exposition dédiée aux œuvres de Johannes Vermeer à Amsterdam
Le président Emmanuel Macron et Brigitte Macron visitent l’exposition dédiée aux œuvres de Johannes Vermeer à Amsterdam au musée Rijksmuseum le 12 avril 2023. Amsterdam, 12-04-2023 French President Emmanuel Macro and Brigitte Macron at the Rijksmuseum on the 2nd day of the 2 day statevisit of French President Emmanuel Macron and Brigitte Macron to the Netherlands. Photo: copyright :Royalportraits Europe/Bernard Ruebsamen Photo: Royalportraits Europe/Bernard Rubsamen / Bestimage/BESTIMAGE

Ovo je jedan od najvećih izazova za vladu Macrona od početka mandata

Francuski predsjednik Emmanuel Macron suočen je s još protesta širom zemlje u ponedjeljak dok nastoji odvratiti zemlju od podjela zbog uvođenja zakona o penzijama koji je izazvao bijes javnosti i društvene nemire.

Prošlog mjeseca potpisao je zakon o podizanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, uprkos višemjesečnim protestima protiv zakona.

Ovo je jedan od najvećih izazova za vladu Macrona od početka mandata, prenosi France 24.

Ali demonstranti su ga izviždavali i udarali o lonce i tave tokom njegove posjete pokrajinskim dijelovima Francuske.

Kada je Macron prisustvovao fudbalskoj utakmici u subotu, dočekali su ga aktivisti koji su mahali crvenim kartonima.

Sindikati i opozicija nadaju se masovnom odazivu na prvomajske skupove kako bi Macronu dali do znanja da se i dalje protive izmjeni penzionog zakona.

Skoro tri od četiri Francuza nezadovoljno je Macronom, pokazalo je istraživanje anketne grupe IFOP prošlog mjeseca.

Francusku je od sredine januara potreslo desetak dana štrajkova i protesta širom zemlje protiv Macrona i njegove penzione reforme, od kojih su neki prerasli u nasilje.

Ali zamah je oslabio zbog nedavnih štrajkova i demonstracija održanih tokom radne sedmice, jer se čini da radnici nisu voljni da nastave da žrtvuju platu.

Protesti posljednjih sedmica poprimili su duhovitiji ton.

Demonstranti su zveckali kuhinjskim posuđem tokom govora Macrona. U blizini stadiona Stade de France izvan Pariza u subotu, sindikalni aktivisti dijelili su crvene kartone i zviždaljke fudbalskim navijačima koji su dolazili gledati finale Kupa Francuske.

Ali je osigranje zaplijenilo većinu zviždaljki kada su navijači ušli na stadion.

Taj trenutak je bio referenca na kontroverzni član 49.3 ustava, na koji se premijerka Elisabeth Borne pozvala u martu kako bi provukla penzionu reformu kroz parlament bez glasanja u donjem domu.

Macron je prošle godine osvojio drugi petogodišnji mandat, ali je izgubio parlamentarnu većinu na izborima u junu.

Borne se prošle sedmice obavezala da će smanjiti nezaposlenost i učiniti industriju zelenijom dok je pokušavala da pređe na druge državne poslove.

Ona je također odgodila svaku raspravu o kontroverznom zakonu o imigraciji do jeseni zbog nedostatka parlamentarne većine, rekavši da vjeruje da nije vrijeme za još jednu debatu koja izaziva podjele.