Predsjednik Kluba Bošnjaka

Duvnjak: Imenovanje troje sudija Ustavnog suda FBiH nije stvar političkog dogovora

jasmin duvnjak fena

Duvnjak je opredjeljenja da bi Dom naroda danas trebao izabrati i devetog sudiju, za kojeg predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH nisu postigli saglasnost te nisu mogli predložiti ime

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Jasmin Duvnjak izjavio je da imenovanje troje sudija Ustavnog suda FBiH, koje je potvrdio Dom naroda na današnjoj sjednici, nije stvar političkog dogovora.

– Nismo baš dobili adekvatan odgovor od predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare zašto je ovaj predmet držao u ladici tri godine i zašto je vršena ovakva opstrukcija blokiranja funkcionisanja Ustavnog suda FBiH. Mi smo danas jasno dali podršku potvrđivanja odluke za izbor troje sudija zato što smatramo da ne smijemo biti kočničari u Federaciji BiH, već moramo ojačati kapacitet Ustavnog suda FBiH, koji sada radi sa pet od devet sudija. Sa današnjom odlukom imat će najmanje osam sudija – kazao je Duvnjak.

Što se tiče samog funkcionisanja Ustavnog suda FBiH naglasio je da je veoma zanimljivo da “počesto oni koji se najviše zaklinju u vitalni nacionalni interes i s pravom štite svoj i druge narode u FBiH, su ovom opstrukcijom, tri godine držali u blokadi Vijeće za zaštitu vitalnog interesa i samim tim u Federaciji nije mogao da funcioniše taj mehanizam za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa”.

Duvnjak je opredjeljenja da bi Dom naroda danas trebao izabrati i devetog sudiju, za kojeg predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH nisu postigli saglasnost te nisu mogli predložiti ime.

– Taj deveti sudija Ustavnog suda FBiH treba da bude kandidat iz reda bošnjačkog naroda i to iz skupine najbolje ocijenjenih – rekao je Duvnjak.

S obzirom na to da prijedlog za još jednog nedostajućeg sudiju nije dostavljen Domu naroda, delegati će se u nastavku sjednice izjasniti o jednom najviše ranigiranom kandidatu sa lista kandidata VSTV-a.